Belgian Cats via Facebook

De Belgische basketbalvrouwen hebben zondagmiddag niet voor een medaille kunnen zorgen op de slotdag van de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad Parijs. In de Bercy Arena verloren ze de wedstrijd om het brons met 81-85 van Australië.

In een zeer evenwichtig wedstrijdbegin werd het eerste kwart afgesloten met een 19-20-achterstand en ook bij de rust keken de Cats tegen een achterstand van amper één punt aan: 36-37. Het derde kwart werd vervolgens gewonnen nadat ze op een bepaald moment tegen een achterstand van tien punten hadden aangekeken, waardoor de Belgen met een 61-60-voorsprong het wedstrijdslot ingingen.

In dat razendspannende vierde kwart bleek Australië het koelbloedigst: 81-85 en een vierde plaats voor de Belgische vrouwenploeg. Bij de Cats werd Julie Vanloo met 26 punten topschutter, na onder meer vier driepunters. Emma Meesseman sloot af met 23 punten. Topschutter van het duel werd de Australische Ezi Magbegor, met dertig punten. Voor de Cats is dit het beste resultaat ooit op de Olympische Spelen. Drie jaar geleden eindigden ze bij hun eerste deelname op de zevende plaats in Tokio.

Op de wereldkampioenschappen was er een vierde en vijfde plaats, achtereenvolgens in 2018 en 2022. Op dat WK van twee jaar geleden gingen ze er in de kwartfinales uit tegen Australië. De beste resultaten werden tot nu toe op de Europese kampioenschappen geboekt, met als uitschieter het goud van vorig jaar. Voordien was er in 2017 en 2021 telkens brons.

In de finale staan Frankrijk en de Verenigde Staten zondagnamiddag om 15u30 tegenover elkaar. Dat is meteen ook de laatste competitie op deze Spelen. In de halve finale bleken Les Bleues vrijdagavond te sterk voor de Belgen: 81-75 na extra tijd.