Naast de Rode Duivels en de Red Flames wordt België op voetbalvlak ook vertegenwoordigd door de Blind Devils. Dat is een voetbalploeg waarin de beste blinde en slechtziende sjotters van ons land in meespelen. Zij spelen voortaan op een gloednieuw veld in Tubeke. “Mensen met en zonder een beperking die samenspelen, dat is supermooi.”
Blind Devils spelen voortaan op gloednieuw sportterrein: ‘We dromen van LA 2028’
De kapitein is Alexandre Wespes, een 33-jarige advocaat aan de Balie van Brussel. Hij draagt niet alleen een toga, maar ook een voetbalshirt. “Blindenvoetbal is een supermooie sport. Want het wordt gespeeld door mensen die een handicap hebben, samen met personen die dat niet hebben. Voor de integratie van mensen met een handicap is dat perfect”, legt de aanvoerder uit aan BRUZZ.
Bovendien voetballen de Blind Devils voortaan op een gloednieuw sportterrein in Tubeke in Waals-Brabant. In hetzelfde complex waar ook de andere Duivels trainen. CEO Peter Willems van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) knipte vandaag mee het lintje door. “Ik denk dat deze inhuldiging aantoont hoe belangrijk het voor ons is om ook in het blindenvoetbal de volgende stappen te zetten. Elke vorm van voetbal heeft zijn plaats bij de Voetbalbond.”
Doelman
Een match in het blindenvoetbal wordt gespeeld op een veld van 40 bij 20 meter, met daarrond een afscherming. Elke ploeg bestaat uit vijf spelers. De doelman is de enige speler die kan zien. De veldspelers zijn blind of slechtziend, en dragen een blinddoek.
“De keeper ziet normaal, en dan zijn er nog twee ziende coaches. Eén midden op het veld, en één die achter de goal staat. Zij geven informatie aan de spelers, ze laten bijvoorbeeld weten hoe ver je nog van de goal bent”, legt Wespes uit.
Met dit nieuwe veld wil de Voetbalbond aantonen hoe belangrijk blindenvoetbal is voor België. Maar echt populair is het (voorlopig) niet. Zo zijn er op dit moment nog maar drie teams in België: in Luik, Charleroi en Brussel.
Dromen van LA
Voor de Paralympische Spelen in Parijs kon onze nationale ploeg zich niet plaatsen, maar ze willen er in 2028 absoluut bij zijn in Los Angeles. “Dat is de bedoeling. Maar om dat mogelijk te maken moeten we meer spelers aantrekken. Het blijft een droom voor ons, en dankzij dromen kunnen we doorgaan”, denkt Wespes.
Wie binnenkort een wedstrijd van de Blind Devils wil bijwonen, één tip: er mag alleen gejuicht worden bij een doelpunt, tijdens de wedstrijd moet het stil zijn.
De Blind Devils speelden vandaag 0-0 gelijk tegen Griekenland, en verloren helaas met 1-0 van Frankrijk.
Lees meer over: Brussel , Sport , Samenleving , Koninklijke Belgische Voetbalbond , Rode Duivels , gelijke rechten voor mensen met een beperking , Peter Willems , België-Frankrijk , Alexandre Wespes