Brusselse basket- en volleyclubs botsen op hun limieten: ‘Vijf jaar gezocht naar locatie’

MVDH
06/03/2024

Zo’n 7 op de 10 Vlaamse basket- en volleybalclubs nemen geen nieuwe leden meer aan vanwege een gebrek aan ruimte, blijkt uit onderzoek van de VUB. Ook in Brussel botsen zaalsporten almaar vaker op hun limieten: een geschikt onderkomen vinden blijkt een heuse heksentoer. Het leidt er onder andere toe dat steeds meer jonge sportievelingen geweigerd worden bij hun inschrijving.

“Vooral in augustus en september, vlak na de zomervakantie, is het probleem echt schrijnend”, vertelt Bjorn Claes van de Association Wallonie-Bruxelles de Basketball die zo’n 40 Brusselse clubs vertegenwoordigt. “In die periode zijn er clubs die wachtlijsten hebben van meer dan 250 jongeren. In totaal schat ik dat er 1.000 kandidaten zich niet kunnen inschrijven. Het is echt verschrikkelijk om jongeren die een nieuwe sport willen leren kennen, te moeten weigeren.”

In het volleybal is het al niet veel beter. “Grote clubs moeten jaarlijks zo’n 150 kandidaten weigeren”, weet Audrey Cathelyns van de federatie Volley Bruxelles die 12 clubs vertegenwoordigt. “Dat is enorm en heeft alles te maken met het nijpende tekort aan zalen. Volleybal wordt gespeeld in multisporthallen en concurreert daarom systematisch met andere sporten als basketbal en zaalvoetbal. Sommige zalen hebben intussen al wachtlijsten van meerdere jaren.”

Betaalbaar

Het aantal Brusselse sportzalen is in de loop der jaren gestagneerd terwijl het aantal leden en aanvragen door het dak ging. Patrick Kamdem van de club Brussels Volley, actief in Ganshoren en Schaarbeek, kan er van meespreken. “Op twee jaar zijn we van 40 naar 70 leden gegaan terwijl onze beschikbare trainingsuren in de zalen hetzelfde bleef. Intussen nemen we geen beginnelingen meer aan tenzij ze jonger dan 11 zijn. Uitbreiden is moeilijk: overal waar je een aanvraag indient, krijg je te horen dat alles volzet is en dan kom je op een wachtlijst terecht.”

Lees verder onder de foto.

Jaclyn Ellis Barbar Girls volleybal

Ook Mathieu Kasiers van Monster Basket, een nieuwe Anderlechtse basketacademie voor kinderen onder de 12 jaar, kent de wachtlijsten maar al te goed. “Wij hebben zo’n 5 jaar moeten wachten op een locatie, maar het is echt bijna onmogelijk iets te vinden. Het probleem is dat je voor een betaalbare zaal altijd via de gemeente moet passeren, die zijn namelijk tot 50 procent goedkoper. Zij hebben een hele lijst met beschikbare locaties maar die zijn allemaal ingenomen door de bestaande grote clubs.”

Daarbij geldt het principe first come first served, legt Kasiers uit. "Als nieuweling moet je dus vooral hopen dat iemand afhaakt. Wij hebben nu geluk gehad dat er net een nieuwe zaal beschikbaar kwam na een renovatie die twee jaar aansleepte."

Onwillige conciërges

Gevraagd naar oplossingen wijst Cathelyns van de federatie Volley Bruxelles vooral naar het grote potentieel in scholen. “In de Vlaamse Gemeenschap krijgen scholen subsidies als ze hun zalen openstellen voor sportclubs. Een dergelijke stimulans bestaat niet bij de Franstalige Gemeenschap."

Op dit moment zijn clubs die op zoek zijn naar plaats dus aangewezen op hun talent om te onderhandelen. "Onwillige conciërges en exorbitante huurprijzen zorgen er evenwel voor dat heel wat sportzalen in Brusselse scholen momenteel leeg staan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , volleybal , basketbal , sportclubs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni