Het 18-jarige Brusselse basketbaltalent Adam Buyetue in actie bij de Marokkaanse nationale ploeg

Fédération Royale Marocaine de Basketball

| Het 18-jarige Brusselse basketbaltalent Adam Buyetue in actie bij de Marokkaanse nationale ploeg.

Column

Adam Buyetue: Afrikaans-Brussels basketgeweld

JB
© BRUZZ
04/09/2024

Elke week zoekt BRUZZ een interessant verhaal uitde Brusselse sportwereld.

In het Zuid-Afrikaanse Pretoria is deze week het startschot gegeven voor het tweejaarlijkse Afrikaanse kampioenschap basketbal bij de U18. Op het continent is de sport, mede dankzij centen van Amerikaanse investeerders, al jaren bezig aan een fikse inhaalbeweging.

Daar zit de NBA, het onbetwistbare basketwalhalla, ongetwijfeld voor iets tussen. In de competitie is de opmars van Afrikaanse spelers onmiskenbaar.

Vijf jaar geleden sleepte de Nigeriaan Masai Ujiri met de Toronto Raptors als eerste Afrikaanse coach een NBA-titel binnen, dankzij een aantal Afrikaanse spelers in de rangen. De Canadese ploeg zet ondertussen sterk in op Afrikaans basketgeweld. Vorig jaar nog werd de Kameroense Amerikaan Joel Embiid bekroond tot mvp – most valuable player – van 's werelds belangrijkste basketcompetitie.

Eeuwige roem

Met het droomparcours van de in Kameroen geboren Embiid in het achterhoofd, gaan twaalf Afrikaanse jongerenteams deze en volgende week op zoek naar eeuwige basketroem. Onder de deelnemende landen schuilt bij de Marokkaanse selectie ook een Brusselaar: de 18-jarige Adam Buyetue.

"Voor Buyetue betekent de selectie een absoluut kantelpunt in zijn nog prille carrière, die begon op het basketpleintje op de Nieuwe Graanmarkt"

Johan Baeten

BRUZZ-redacteur

Begin augustus al stapte de talentvolle pointguard van Uccle Europe op het vliegtuig naar Marokko, vertelt zijn makelaar Ayoub Bouda. “Adam heeft er al een trainingskamp van drie weken op zitten met de rest van de selectie. Vorige week is de groep naar Zuid-Afrika afgereisd.”

Voor Buyetue betekent de selectie een absoluut kantelpunt in zijn nog prille carrière, die begon op het basketpleintje op de Nieuwe Graanmarkt. “Hij kan voor het eerst proeven van het internationale basketdecor,” zegt Bouda. “Tegelijkertijd is het ook symbolisch dat Adam als Brusselaar de kleuren van Marokko mag verdedigen. Voor hem is het een droom om de wereld te ontdekken via het basketbal en om op die manier zijn steentje bij te dragen om de sport in Marokko en Afrika vooruit te stuwen.”

Goud grijpen

In de schaduw van de historische voetbalsuccessen van de 'Atlas­leeuwen' – halve finale op het WK in 2022, brons op de Spelen – wint ook basketbal aan terrein in Marokko. Vorig jaar bemachtigde het land goud op het AfroCan-­toernooi, een nieuwe continentale competitie met Afrikaanse landenteams. Het was de eerste internationale prijs voor het Marokkaanse basketteam sinds de Afrikaanse titel in 1965.

Het 18-jarige Brusselse basketbaltalent Adam Buyetue (rechts) in actie bij de Marokkaanse nationale ploeg.

Fédération Royale Marocaine de Basketball

| Het 18-jarige Brusselse basketbaltalent Adam Buyetue (rechts in oranje shirt) in actie bij de Marokkaanse nationale ploeg.

“En de komende vijf jaar is Marokko het gastland voor de BAL (Basketball Africa League), zeg maar de Afrikaanse Champions League. Je merkt aan veel factoren dat basket steeds populairder wordt in Marokko. Raja Casablanca telt bijvoorbeeld tienduizenden fans.”

Voor Buyetue en zijn teammaats is de ambitie helder, zegt Bouda: de gouden medaille grijpen. “Dat is het doel. Aan Adam zal het niet gelegen hebben: hij is erg matuur en gedisciplineerd voor zijn leeftijd en als pointguard speelt hij een centrale rol in het team. Wat er daarna volgt? Eerst zijn middelbare school afmaken. Maar zijn persoonlijke doelstelling is het allerhoogste niveau bereiken: de NBA dus.”

Het 18-jarige Brusselse basketbaltalent Adam Buyetue (tweede van rechts) in actie bij de Marokkaanse nationale ploeg.

Fédération Royale Marocaine de Basketball

| Het 18-jarige Brusselse basketbaltalent Adam Buyetue (tweede van rechts) in actie bij de Marokkaanse nationale ploeg.

BRUZZ Columnisten

Ontdek Brussel op een unieke manier via de BRUZZ-columnisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , BRUZZ Columnisten , Adam Byetue , basketbal , Afrikaans kampioenschap basketbal , Marokkaanse nationale ploeg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni