Kim Gevaert blikt vooruit op 'uitzonderlijke' editie Memorial Van Damme

© Belga
09/09/2024
Updated: 09/09/2024 14.26u

Vrijdag en zaterdag vindt de 48e editie plaats van de Memorial Van Damme. De Belgische atletiekmeeting vormt dit jaar het decor van de finale van de Diamond League-atletiekwedstrijden en wordt voor het eerst in de geschiedenis over twee dagen georganiseerd. "Het wordt een heel uitzonderlijke editie," blikte meetingdirectrice Kim Gevaert maandag vooruit op een persconferentie in het Koning Boudewijnstadion.

"Het is een hele eer om de finale van de Diamond League te mogen organiseren," vertelde Gevaert. "Het aantal disciplines is verdubbeld van 16 naar 32 en we hebben ook een zeer uitgebreid paralympisch programma. De grootste atleten en gasten zullen naar Brussel afzakken en dat zorgt wel voor een veel grotere editie."

"Daarnaast verzorgen we op de twee dagen een voorprogramma. Dat is voor ons als organisatie wel een uitdaging. We hebben er bewust een lap willen op geven, zodat we tijdens de twee dagen een volwaardige Memorial kunnen organiseren," aldus Gevaert.

In totaal 70.000 tickets gingen voor de speciale editie de deur uit, waarvan 37.000 op vrijdag en 33.000 op zaterdag. "Het was voor ons als organisatoren afwachten op de reactie van de toeschouwers op twee dagen atletiek in België, maar we zijn aangenaam verrast. De Olympische Spelen en de Paralympics hebben voor een enorme boost gezorgd en de fantastische resultaten van de Belgen helpen natuurlijk wel. De mensen willen waarschijnlijk naar dezelfde sterren komen kijken als in Parijs."

Thiam past voor hoogspringen

Nafi Thiam zal dit weekend niet in actie komen op de Memorial Van Damme, zo bevestigde Gevaert. De kersverse olympische kampioene zevenkamp, die naar traditie deelneemt aan het hoogspringen, wordt vrijdag wel gehuldigd door koning Filip.

"Ik wil niet in haar plaats antwoorden, maar ik kan begrijpen dat er een enorme decompressie was na de Spelen," geeft Gevaert aan als verklaring. "Als ze zich niet honderd procent fit voelt, begrijp ik dat ze liever niet deelneemt. We kunnen het haar niet kwalijk nemen." De mogelijke deelname van Thiam wordt zo dus definitief van tafel geveegd.

De dertigjarige Thiam kroonde zich op de afgelopen Spelen in Parijs voor de derde opeenvolgende keer tot olympische kampioene in de zevenkamp, als eerste atlete ooit in de meerkamp.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni