Belga

| Martin Clobert en zijn Brusselse begeleider Valentin Poncelet bereiken de finish van de marathon in Parijs.

Martin Clobert sluit Paralympics voor België af met elfde plaats in marathon

© Belga - BRUZZ
08/09/2024

Martin Clobert, die begeleidt wordt door de Brusselse langeafstandsloper Valentin Poncelet, kwam zondag als laatste Belg in actie op de Paralympische Spelen in Parijs. De atleet met een visuele beperking eindigde in de marathon van de T12-categorie als elfde in 2u38:34.

Clobert is sinds zijn tiende slechtziend, maar dat heeft zijn passie voor het lopen nooit in de weg gestaan. De 31-jarige Namenaar, die lijdt aan een erfelijke en degeneratieve oogziekte, maakte zijn debuut op de Paralympics. Zijn persoonlijk record op de 42,195 km bedraagt 2u33:46. Daarmee had hij de minst snelle tijd van de twaalf deelnemers in zijn klasse.

Traditioneel bij de marathon op de Paralympische Spelen is dat de atleet in kwestie bijgestaan wordt door een begeleider. Clobert koos Brusselaar Valentin Poncelet als zijn 'assistent'. Die won in 2019 nog de 20 km door Brussel en is dus een ervaren lange afstandsloper.

Huldiging aan de Beurs

De overwinning op de marathon ging naar de 25-jarige Tunesiër Wajdi Boukhili. Die haalde het in 2u22:05 voor de Spanjaard Alberto Suarez Laso (2u24:02), de paralympische kampioen van Londen 2012 en winnaar van zilver in Rio 2016. De Marokkaanse titelverdediger Al Amin Chentouf, die zowel in Rio als in Tokio (2021) goud won, vervolledigde het podium (in 2u24:35). Clobert finishte, met gids Sébastien Thirion aan zijn zijde, uiteindelijk op ruim zestien minuten van de winnaar.

Team Belgium sluit deze Paralympics af met veertien medailles: zeven gouden, vier zilveren en drie bronzen. De delegatie keert maandag terug naar België en wordt in de late namiddag gehuldigd aan de Beurs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Martin Clobert , Paralympics Parijs , Valentin Poncelet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni