Olivier Deschacht RSC Anderlecht

| Olivier Deschacht pakte in zeventien jaar acht keer de titel met RSC Anderlecht.

Interview

Olivier Deschacht: ‘Riemer was graag gezien, maar zijn behouden stijl heeft hem genekt’

JB
© BRUZZ
19/09/2024

Volgens voormalig Anderlecht-verdediger Olivier Deschacht ligt het conservatieve voetbal van Brian Riemer mee aan de basis van zijn ontslag bij de Brusselse club. “Eind vorig seizoen had Anderlecht de titel voor het grijpen in die match tegen Club Brugge, en dan zet je zo’n non-match neer. Dat is blijven hangen.”

De dagen van Brian Riemer bij Anderlecht zijn geteld. De Deense trainer betaalt het gelag voor het beroerde spelniveau van de voorbije wedstrijden, maar volgens Anderlechticoon Olivier Deschacht matchte de filosofie van Riemer nooit met het DNA van paars-wit. “De volgende trainer moet iemand zijn die vertrouwd is met de Belgische competitie en liefst de stal kent.”

Na het 0-2-verlies tegen KRC Genk dinsdag kwamen CEO Jesper Fredberg en sleutelspelers Jan Vertonghen, Mats Rits en Colin Coosemans samen voor een soort crisisoverleg in de dug-out. Was dat al een teken aan de wand?

Olivier Deschacht: Wat mij betreft was dat een staaltje cinema. Die spelers zijn fan van de coach, ik denk niet dat zij daar hebben gevraagd om een andere trainer. Riemer was graag gezien in de kleedkamer en is een aimabel figuur, je merkte ook dat dat afstraalde op de ploeg. Ondanks het spel stond er wel een ploeg op het veld, met lachende gezichten.

Het spel is onder Riemer zelden op applaus ontvangen in het Lotto Park.

Deschacht: Riemer heeft zijn manier van spelen: behouden en conservatief. Dat kan punten opleveren, maar het probleem is dat je de laatste weken ook nauwelijks automatismen of patronen zag in het offensieve spel. Ze toonden ook bijna geen dominantie en als het de spelers wel lukte om hun wil op te dringen, was het van korte duur. Dan kan je je natuurlijk ook afvragen of deze spelers wel fysiek in orde zijn. Hoe dan ook: er kwam maar geen beterschap en ik denk niet dat we die zaterdag (in de thuiswedstrijd tegen Charleroi, JB) plots gaan zien. Nochtans loopt er in mijn ogen genoeg kwaliteit rond, staat er op elke linie een leider. Natuurlijk is de afwezigheid van zowel Jan Vertonghen als Thorgan Hazard brute pech geweest voor Riemer.

"Jesper Fredberg mag eens stoppen met dat oortje. Dat gedoe irriteert mij ongelooflijk"

Olivier Deschacht

19 mei 2024: Anderlecht-icoon Olivier Deschacht

Riemer kreeg eind 2022 de ondankbare taak om een gehavend instituut weer op de rails te krijgen. Dat is vorig jaar deels ook gelukt. Waar is het nu misgegaan?

Deschacht: Vorig seizoen heeft Anderlecht vooral punten gesprokkeld door flitsen en talent, en door een dosis geluk in de laatste minuten van een wedstrijd. Dat blijft niet duren. Het spelpeil was toen al te vaak ondermaats. Als je dan op de voorlaatste speeldag de titel kan grijpen tegen nota bene Club Brugge, moet je all-in gaan, de tegenstander vastzetten. Dat hebben we niet gezien, het was negentig minuten huilen met de pet op. De manier waarop die titel Anderlecht uit handen is geglipt, is blijven hangen.

Hoe moet je zijn nalatenschap omschrijven?

Deschacht: Zijn filosofie heeft hij kunnen uiten: conservatief voetbal brengen. De bal opeisen of ‘champagnevoetbal’: dat was het niet. Dat zal toch dé opgave zijn voor de volgende trainer.

Wie moet nu aan het roer komen van paars-wit?

Deschacht: Ik hoop iemand van onder de kerktoren, iemand die vertrouwd is met de competitie, en bij voorkeur iemand die de stal kent. Ik hoor dat de naam van de gewezen Deense bondscoach Kasper Hjulmand valt, maar een buitenlander lijkt me geen goed idee. Waarom niet iemand zoals Yves Vanderhaeghe of Besnik Hasi?

Tot slot: wat is het aandeel van ceo Jesper Fredberg in dit verhaal?

Deschacht: Hij draagt zeker vijftig procent verantwoordelijkheid. Ik ga hem nog niet neersabelen op afgelopen transferzomer, daarvoor is het te vroeg om te oordelen. Dendoncker vind ik bijvoorbeeld een slimme aankoop, en je hebt jongens zoals Sardella, Verschaeren en Amuzu aan boord kunnen houden, al wordt het wel eens tijd dat zij meer progressie maken. Maar wat Fredberg betreft, moet hij eens stoppen met dat oortje. Dat gedoe irriteert mij ongelooflijk. Een technisch directeur die de tijdens de wedstrijd dingen influistert bij de technische staf: het is ongezien.

19 mei 2024: Wouter Vandenhaute, voorzitter van RSC Anderlecht, en club-icoon Olivier Deschacht in de tribune tijdens de Champions' Play-Off-wedstrrijd van RSC Anderlecht tegen Club Brugge

PhotoNews

| Olivier Deschacht in de tribune met voorzitter Wouter Vandenhaute tijdens de Champions' Play-Off-wedstrijd van RSC Anderlecht tegen Club Brugge vorig seizoen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , RSC Anderlecht , ontslag Brian Riemer , Olivier Deschacht , jesper fredberg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni