Dieter Nijs

| Teleurgestelde supporters in Sint-Pieters-Woluwe.

Teleurgestelde supporters na nipte nederlaag tegen Frankrijk

© Belga
01/07/2024
Updated: 01/07/2024 20.08u

De Rode Duivels zijn maandagavond uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland.

In een erg gesloten wedstrijd ging na 85 minuten een trap van de ingevallen Randal Kolo Muani via het been van Jan Vertonghen in het doel van Koen Casteels. Een Belgisch slotoffensief leverde vervolgens niets meer op.

De Fransen stoten zo door naar de kwartfinales, waar ze het zullen opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Slovenië en het Portugal van Roberto Martinez. Voor de Belgen was dit al het derde trauma op rij tegen de Fransen, na eerdere nederlagen op het WK van 2018 en de Nations League van 2021. Dat was toen telkens in de halve finales.

Na het bijzonder moeizaam gelijkspel tegen Oekraïne, waardoor de Belgen veroordeeld waren tot de tweede plaats in de groep en een clash tegen Frankrijk bij de laatste zestien, besloot bondscoach Domenico Tedesco het roer toch deels om te gooien en met Loïs Openda een tweede diepe spits in te brengen. De Belgen kwamen zo in een 4-4-2 te staan. Ook in Zweden en Oostenrijk, in de EK-kwalificaties, verschenen de Belgen in zo'n opstelling aan de aftrap.

Ontgoocheling bij de supporters op het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe na de wedstrijd, maar zeker geen begrafenissfeer.

4-4-2

Les Bleus hadden hetzelfde idee om met een experimentele 4-4-2 te starten, maar dat tactisch plannetje werd in extremis nog in de prullenmand gekieperd. Antoine Griezmann nam gewoon de rechterflank voor zijn rekening.

Het balbezit en de halve kansen waren voor de Fransen in een gesloten wedstrijdbegin het gevolg van het tactische steekspel op het veld. Bij balbezit stonden de Belgische flanken Jérémy Doku en Yannick Carrasco heel erg hoog, het middenveld werd zo vaak overgeslagen.

Het was Doku die halverwege de eerste helft een overtreding uitlokte aan de rand van de zestien. De Franse doelman Mike Maignan had een beenveeg en de nodige dosis geluk nodig om de afgeweken vrije trap van Kevin De Bruyne uit zijn doel te halen. Even later was het aan Openda om de zestien in te duiken, het schot van een bedrijvige Carrasco werd afgeblokt.

BRUZZ was aan het begin van de wedstrijd in het Wolvendaalpark in Ukkel.

Veel geklaag

Het was een wedstrijd die het moest hebben van zijn momenten. Aan de overzijde miste een kopbal van Marcus Thuram nipt het doel. Voor het overige werd Mbappé moeilijk bereikt, liepen de Fransen vaak te klagen tegen de scheidsrechter en gingen voor de pauze Tchouaméni, Rabiot en Griezmann al in het boekje.

De Franse schoten toch wat steviger uit de startblokken in de tweede helft. Casteels had een uitstekende redding in huis op een plaatsbal van Tchouaméni, die afgeweken was op het been van Wout Faes. Een zeldzame actie van Mbappé ging nipt over. Nadien kantelde het weer en moest Hernandez ternauwernood redding brengen op de bijna doorgebroken Carrasco.

Met een wissel van Openda voor Mangala mocht KDB een rijtje hoger gaan spelen naast Lukaku, die vrijwel de hele wedstrijd bijzonder ongelukkig was in zijn acties. In minuut 70 testte hij na een goeie actie op links de vuisten van Maignan. Aan de overzijde was Griezmann gevaarlijk. De Bruyne vond een gaatje maar opnieuw stond Maignan paraat.

Het schaakspel was intussen vervangen door domino, het was enkel nog afwachten in welke richting het blokje zou omvallen. In het voordeel van de Fransen, zo bleek nog maar eens. Met heel veel geluk ging een trap van de ingevallen Kolo Muani via het been van Vertonghen in doel: 1-0 na 85 minuten. Tedesco bracht Charles De Ketelaere en Dodi Lukebakio in om met een 3-4-3 nog een slotoffensief te forceren. Het leverde niets meer op.

De verwachtingen in Brussel waren vooraf hooggespannen. Bekijk hier foto's van de avond.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni