Tomas Sisk/Photo News

| Union-trainer Sébastien Pocognoli, na afloop van de Europese wedstrijd tegen Fenerbahçe.

Union-trainer Pocognoli: 'Bodo/Glimt heeft intussen ook in Europa naam gemaakt'

© Belga
02/10/2024

Vicekampioen en Bekerwinnaar Union Sint-Gillis staat donderdagavond (21u) in het Koning Boudewijnstadion tegenover de Noorse landskampioen en competitieleider Bodo/Glimt, op de tweede speeldag in de Europa League. "We spelen al onze thuiswedstrijden om te winnen", klinkt het bij trainer Pocognoli.

Union maakte de voorbije seizoenen indruk in Europa. In het seizoen 2022-2023 wisten ze de kwartfinales van de Europa League te bereiken, vorig seizoen waren de achtste finales van de Conference League tegen Fenerbahçe het eindpunt voor RUSG.

De Noorse landskampioen en competitieleider Bodo/Glimt ontpopte zich de voorbije jaren dan weer tot heuse Europese stuntploeg. Zo trakteerden ze eind 2021 het AS Roma van José Mourinho in de groepsfase van de Conference League op een 6-1-pandoering, alvorens in de kwartfinales uitgeschakeld te worden door datzelfde Roma.

Vorig seizoen verloren ze in de groepsfase van de Conference League twee keer tegen Club Brugge, om vervolgens wel nog als nummer twee van de groep door te stoten naar de tweede ronde. Vorige week openden ze hun Europa League-campagne met een 3-2-stuntzege tegen FC Porto.

Noorse succestrainer

Succestrainer Kjetil Knutsen wordt intussen genoemd bij een hoop Europese teams, waaronder ook Anderlecht. Met Club Brugge-huurling Philip Zinckernagel loopt er een bekend gezicht in de spits, linksbuiten Jens Petter Hauge kwam twee seizoenen geleden voor AA Gent uit.

"Bodo/Glimt is zeker een goeie ploeg. Dat blijkt uit de uitgebreide analyse die we gemaakt hebben", vertelde Union-coach Sébastien Pocognoli woensdag tijdens het persmoment. "Intussen zitten ze alweer enkele jaren op het hoogste niveau en pakken ze heel wat landstitels. Jaarlijks spelen ze Europees en ook daar hebben ze intussen naam gemaakt. Een beetje zoals Union dus. Hun coach zit er al lang en de spelers beheersen het systeem dan ook heel goed. Het collectief is dan ook erg sterk, vooral in thuiswedstrijden. Hier zullen ze in een andere context terechtkomen."

Degelijk tegen Fenerbahçe

Union Sint-Gillis leverde vorige week in Istanboel op bezoek bij de Turkse topclub Fenerbahçe een meer dan degelijke prestatie af, maar kon zijn overwicht in het eerste deel van de wedstrijd niet omzetten in doelpunten en liep zo tegen een 2-1-nederlaag aan.

Pas diep in de blessuretijd kon Ross Sykes milderen, even voordien had nieuwkomer Franjo Ivanovic het gebrek aan efficiëntie pijnlijk gedemonstreerd met een gemiste strafschop. Intussen volgde er in de competitie wel een deugddoende 3-0-thuiszege tegen KV Kortrijk.

Het is in thuiswedstrijden tegen tegenstanders zoals Bodo/Glimt dat het zal moeten gebeuren voor Union in deze Europa League. De Brusselaars werden eind augustus immers niet gespaard bij de loting. Over drie weken - met tussendoor ook nog competitiewedstrijden tegen Club Brugge en AA Gent - staat de verplaatsing naar het Deense Midtjylland op het programma, nadien volgen duels tegen AS Roma (thuis), Twente (uit), Nice (thuis), Braga (thuis) en Glasgow Rangers (uit). Volgens een berekening van UEFA zouden acht punten moeten volstaan om de uitschakeling te vermijden.

'Thuis willen we altijd winnen'

"We spelen al onze thuiswedstrijden om te winnen", ging Pocognoli verder. "Op verplaatsing is de context anders. Tegen Fenerbahçe was bijvoorbeeld een draw niet verkeerd geweest. Maar thuis willen wij altijd winnen, ongeacht de tegenstander."

Union werkt dit seizoen zijn Europese thuiswedstrijden niet langer af in het Astridpark, maar wel in het Koning Boudewijnstadion. Daar worden zo'n 7.000 fans verwacht. "Elk jaar opnieuw moet de club oplossingen zoeken voor de Europese wedstrijden. Dit is een mooi stadion, met een goed veld en accommodaties. We moeten een goeie prestatie afleveren, op die manier maken we misschien nog meer fans warm voor onze volgende Europese thuiswedstrijd tegen AS Roma."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni