Een bonte coalitie van organisaties kant zich tegen het bijzonder bestemmingsplan (BBP) voor de Biestebroekwijk langs het kanaal in Anderlecht. Ze hekelen het gebrek aan groen, het ontbreken van sociale woningen en het feit dat havenactiviteiten er onmogelijk worden gemaakt. Vandaag, dinsdag, is er overlegcommissie.
Breed front tegen nieuwe plannen voor kanaalwijk Biestebroek
De Biestebroekwijk langs het kanaal in Anderlecht is de plaats die de voorbije jaren het snelst werd volgebouwd, vooral met woningen. Dat werd mogelijk toen het Gewest de zone van industriegebied omvormde tot ‘ondernemingsgebied in stedelijke omgeving’ (OGSO).
Verschillende stadsverenigingen protesteerden in het verleden al tegen de manier waarop dit gebeurde: op maat van ontwikkelaars en met weinig aandacht voor groen, sociale woningen en havenactiviteiten die essentieel zijn voor de stad.
Een aanzienlijk deel van de zone is nog steeds niet bebouwd. Het gaat om 47 hectare (circa 60 voetbalvelden) aan de zuidkant van het kanaal, nabij de Kuregembrug. De gemeente Anderlecht maakte een bijzonder bestemmingsplan op voor de zone, waarin wordt opgelijst wat waar kan gebouwd of aangelegd worden (onder meer 76.000 vierkante meter bijkomende woningen).
Dat BBP komt deze dinsdag op de overlegcommissie. Eerder vernietigde de Raad van State een eerdere versie van het BBP.
Brede coalitie
Een brede coalitie van verenigingen kant zich alvast tegen het nieuwe ontwerpkader voor het grote ontwikkelingsgebied. Het gaat daarbij niet enkel om traditionele stadsverenigingen als Inter-Environnement, Bral en Arau, maar ook om huisvestingsverenigingen als de Anderlechtse huurdersunie, natuurgroepen als het TuiniersForum des Jardiniers en ook de Franstalige socialistische vakbond.
De organisaties vinden dat de plannen nog maar eens op maat van de projectontwikkelaars werden geschreven en voorbij gaan aan de noden van bewoners en bedrijven. Ze hekelen met name dat er opnieuw geen minimumaantal sociale woningen wordt opgelegd, terwijl 10 procent van de Anderlechtse gezinnen op een wachtlijst staat voor zo’n woning.
Leefbare, open bodem
Een tweede probleem met het BBP is dat het de mogelijkheid om nog productie- en havenactiviteiten te ontwikkelen verder inperkt, vinden de organisaties, terwijl die activiteiten net broodnodig zijn voor een duurzame stad.
Ten slotte stelt de coalitie tegen het BBP ook vast dat veel groene ruimte en volle grond wordt vernietigd. “Op het Urbanities-terrein bijvoorbeeld (…) staat het BBP toe dat tot 75 procent ervan ondoordringbaar is,” klinkt het in een persbericht. “En het zogenaamde begroeide deel kan worden gepland in de vorm van groene daken, die op geen enkele manier de eigenschappen van een leefbare, open bodem bieden.”
Het BBP gaat daarmee ook in tegen de strategische richtlijnen van het Gewest voor toekomstige stadsontwikkeling, vindt de coalitie. De ondertekenaars van het communiqué vragen dan ook om het BBP te herzien.
Wél sociale woningen gepland
Brussels bouwmeester Kristiaan Borret maakt enkele kanttekeningen bij de communicatie van de organisaties. "Ze vermelden niet dat er wel degelijk 400 sociale woningen en nog eens 200 geconventioneerde woningen gepland staan. Die staan niet in het BBP, maar ze komen er wel."
Verder wijst de bouwmeester erop dat er wel degelijk een toegang voor schepen voorzien is, net als ruimte voor havengerelateerde logistiek. "Ten slotte is het Urbanitiesproject dichter bebouwd omdat we het park ernaast groter hebben gemaakt. Een beetje intellectuele eerlijkheid is hier op zijn plaats."
Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , biestebroekwijk , Biestebroek , BBP , Bijzonder Bestemmingsplan , Bijzonder bestemmingsplan Biestebroeck
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.