"De gedwongen opening van het Stocletpaleis door de Brusselse regering is een inbreuk op het eigendomsrecht en zet de deur open naar 'nationalisering' van eigendommen". Dat zegt N-VA-parlementslid Mathias Vanden Borre over de ordonnantie die in de commissie Territoriale Ontwikkeling van het Brussels Parlement is goedgekeurd. De tekst dwingt de familie van het Stocletpaleis hun woning occasioneel open te stellen voor het publiek. Oppositiepartijen N-VA en MR stemden maandagnamiddag tegen.
Gedwongen opening Stocletpaleis is inbreuk op eigendomsrecht voor N-VA en MR
De ordonnantie verplicht alle UNESCO-erfgoed dat niet publiek is in Brussel de deuren minimaal tien dagen per jaar te openen. Dit vooral om de erfgenamen van de familie Stoclet ertoe te bewegen het Stocletpaleis open te stellen, een villa aan de Tervurenlaan in Sint-Pieters-Woluwe opgeleverd in 1911, die sinds 2002 onbewoond is en in 2009 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Indien de eigenaars weigeren hun goed open te stellen, "kan het buitengewone karakter van de betrokken gebouwen bijgevolg rechtvaardigen dat het algemene belang boven het privébelang wordt geplaatst en kan onder bepaalde voorwaarden en modaliteiten dus worden opgelegd dat het goed de occasionele opening voor het publiek wordt gesteld, in naleving van de rechten en vrijheden van de betrokken personen", luidt het in de memorie van de ordonnantie.
Mathias Vanden Borre wil het Stocletpaleis graag ook openstellen voor het publiek, maar het getuigt voor hem van willekeur "dat de regering speciaal een ordonnantie opmaakt die eigenlijk één familie viseert. Terwijl gemeenten jarenlang gewestelijke initiatieven blokkeren en dit zonder gevolg blijft, wordt er nu plotseling een ordonnantie ingediend om één familie in de pas te laten lopen. Doen ze dat niet, hangt een geldboete tot 10.000 euro en woonstbetreding boven hun hoofd. Dit is een inbreuk op het eigendomsrecht en zet de deur open naar 'nationalisering' van eigendommen", aldus de N-VA'er.
Dat een goed moet worden opengesteld omdat de overheid de renovatie van erfgoed subsidieert, is voor Vanden Borre geen argument. In ruil voor die subsidies legt de overheid erg zware lasten op voor de eigenaars van de beschermde monumenten bij restauraties. "Niet alleen de overheid, maar ook privé-eigenaars dragen aanzienlijke middelen bij aan het in stand houden van ons onroerend erfgoed. De plotselinge verandering in regels zullen eigenaars ontmoedigen om geld te investeren in de renovatie van dergelijke onroerende goederen", waarschuwde hij.
Ook voor de MR-parlementsleden Charlotte d'Ursel en Geoffroy Coomans de Brachène is het eigendomsrecht door de tekst in gevaar. d'Ursel wees daarenboven op de kosten voor beveiliging bij de openstelling van een goed. Coomans de Brachène merkte op dat heel wat UNESCO-erfgoed in de wereld niet voor het publiek toegankelijk is.
Lees meer over: Brussel , Stedenbouw , Politiek , stocletpaleis , Mathias Vanden Borre , Brusselse N-VA , eigendomsrecht , gedwongen opening , commissie Territoriale Ontwikkeling , Unesco Werelderfgoed