Meer natuur en meer verkoeling in de stad: met een open Zenne wil de Brusselse regering de effecten van klimaatverandering beter opvangen. Een eerste stuk van de rivier is alvast opgewaardeerd in Anderlecht, met een nieuw wandelpad en natuurgebied langs de waterkant.
Lees ook: De Zenne gaat weer open
Het gaat om het stuk van de Zenne van ongeveer een halve kilometer langs het Industriepark in Anderlecht. Hier is de rivier - in tegenstelling tot haar grootste lengte in Brussel - nooit overkapt. Maar een hoge haag langs de straatkant in de Paepsemlaan zorgde ervoor dat voetgangers het water niet zagen liggen.
Brussel Leefmilieu heeft nu een nieuw wandelpad aangelegd langs de rechteroever, zodat er opnieuw ruimte is voor verpozing. Aan de overkant is de rivierbedding opgewaardeerd tot natuurgebied, met meer kansen voor biodiversiteit.
Bovengronds
Het is een eerste stap in het plan van de Brusselse regering om de Zenne meer zichtbaar te maken in de stad. Minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) besliste eerder al om de Zenne open te leggen tussen IJzer en de Redersbrug in Brussel-Stad. Er is zopas ook beslist om de Zenne bovengronds te brengen in het noorden van Brussel langs het kanaal, over een afstand van 230 meter. Minister Maron zal daar binnenkort een oproep voor lanceren.
Een open Zenne zou volgens Martin Ohsé, diensthoofd waterlopen bij Brussel Leefmilieu, voor meer verkoeling zorgen in de stad, als buffer tegen de opwarming van de aarde. Bovendien zorgt het zonlicht voor een betere waterkwaliteit.
"Als je de Zenne openlegt, zorg je voor meer licht en meer zuurstof in het water, dus betere omstandigheden voor de vissen", zegt Ohsé aan BRUZZ. "Dat zien we nu al op de plaatsen waar we openen: de kwaliteit van het water is er beter en de vissen komen terug. Die opwaardering willen we verderzetten."
Lees meer over: Anderlecht , Milieu , Zenne , waterwegen , Leefmilieu Brussel , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.