In Anderlecht schieten de bouwprojecten als paddenstoelen uit de grond. Sinds 2020 kwamen er maar liefst 8.320 woningen en appartementen bij. Dat is het drievoud van andere gemeenten waar ook duchtig gebouwd wordt, zoals Molenbeek en Ukkel. Dat spijst niet alleen de gemeentekas, maar is volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) ook een manier om "aan iedereen onderdak te bieden."
Meer dan 8.000 nieuwe woningen in Anderlecht sinds 2020: ‘Willen iedereen onderdak bieden’
Sinds 2020 kreeg Anderlecht er 8.320 nieuwe woningen bij. Dat zijn er drie keer zoveel dan in andere gemeenten waar veel gebouwd wordt, zoals Molenbeek en Ukkel, en 2.000 meer dan in de stad Brussel. De Anderlechtse bouwwoede staat in schril contrast met gemeenten zoals Sint-Gillis en Sint-Joost, waar de laatste vier jaar respectievelijk 173 en 104 nieuwe woningen of appartementen bijkwamen.
Burgemeester Fabrice Cumps (PS) klinkt tevreden over de tendens. “Het doel is om aan iedereen onderdak te bieden en nieuwe gezinnen aan te trekken,” zegt hij. Via het kadastraal inkomen en de personenbelasting zullen de nieuwe gebouwen bovendien allicht geld in het laatje van de gemeentekas brengen. Hoeveel precies weet Cumps nog niet te zeggen.
Nieuwe stadswijken
Er staan de komende tijd nog bouwprojecten in de steigers in de gemeente. Aan de voormalige industriële sites rond de Pierre Marchandbrug bijvoorbeeld komen nieuwe stadswijken.
Of die site dan niet te dichtbebouwd wordt? “Er wordt in de hoogte gebouwd en er komt ook een park. De toekomstige bewoners zullen genoeg groene ruimte hebben,” aldus Cumps.
Ook rijst de vraag of de nieuwe woonsten geen gentrificatie in hand werken. “Voordien waren er geen bewoners, we jagen dus niemand weg,” zegt de burgemeester. “We bouwen een nieuwe wijk vanaf de grond op.”
Lees meer over: Anderlecht , Stedenbouw , Fabrice Cumps