1850 Vrijheidsplein 14

Stad Brussel gestart met heraanleg Vrijheidsplein

© Belga
07/08/2024

De stad Brussel is van start gegaan met de heraanleg van het Vrijheidsplein in het hart van de hoofdstad. Dat meldt bevoegd schepen Anaïs Maes (Vooruit.brussels) op sociale media. De werken, verdeeld in drie fasen, duren in totaal honderd werkdagen en moeten het mogelijk maken om de bomen op het plein ook in de toekomst te kunnen behouden, zonder schade toe te brengen.

Het Vrijheidsplein is een rechthoekig plein in hartje Brussel, vlakbij zowel het Vlaams Parlement als de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat. Het plein werd aangelegd in 1874 na de afbraak en het herdenken van het stratenpatroon in de toenmalige volkswijk Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw.

Het plein is beschermd erfgoed, net als de gevels errond. Eind jaren zeventig besliste stad Brussel om bomen aan het plein toe te voegen. Vandaag ligt het plein er echter slechte omstandigheden bij. Vanwege een slechte ondergrond kunnen de bomenwortels niet verder doorgroeien naar beneden. De wortels groeien naar boven, waardoor de straatbekleding in slechte staat is. In 2023 had de stad Brussel reeds geopperd om het plein te renoveren, mét respect voor de bomen en het groen op het plein, nodig om hitte-eilanden in de stad te bestrijden.

Lees verder na de foto.

26042023_Vrijheidsplein

| Een simulatie van het Vrijheidsplein na de werkzaamheden.

Erfgoed

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen vond dat de bomen vervangen moesten worden door lagere beplanting, zodat bezoekers van het plein de historische gevels beter konden bewonderen. De commissie verleende een negatief advies aan de stad. Na beroep heeft het Gewest uiteindelijk alsnog een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd.

Het nieuwe ontwerp voor de heraanleg van het plein heeft ook oog voor de erfgoedelementen op het plein. De groenzone rond het standbeeld wordt herplant en nieuwe sierhekken, gebaseerd op het originele ontwerp, worden geplaatst. Om de bomen betere groeikansen te geven wordt de zone rondom de bomen opgehoogd en aangelegd in dolomiet.

Toch lijkt de Commissie nog niet helemaal overtuigd. Eerder maandag publiceerde de instantie een open brief om meer aandacht te vragen voor de huidige staat van het Brusselse erfgoed.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni