Stad Brussel wil het Vrijheidsplein heraanleggen, maar kreeg eerder het deksel op de neus bij urban.brussels. De gemeente ging in beroep, maar nu geeft ook het Stedenbouwkundig College, dat het Brussels Gewest adviseert, een negatief advies voor het project.
Stad Brussel ziet kansen op heraanleg Vrijheidsplein verder slinken
"Het Vrijheidsplein is een levendige en historische plek, maar de straatbekleding is er in zeer slechte staat door de groeiende wortels van de bomen op het plein," verklaarde Brussel-Stad begin dit jaar in een persbericht. "Daarom is een heraanleg nodig waarbij de bomen behouden blijven, maar de zone er rondom wordt opgehoogd en aangelegd in dolomiet."
Door dat plan trok de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) in september een streep met een negatief advies waar urban.brussels niet van kan afwijken. De KCML hekelde de aanleg op gelijk niveau en het behoud van de bomen die het zicht op de historische gevels van het plein belemmeren. Ze vond het onverenigbaar met de "valorisatie van het erfgoed op het plein."
Stad Brussel tekende daarop beroep aan tegen de beslissing om de vergunning voor de heraanleg te weigeren. Donderdag heeft echter ook het Stedenbouwkundig College, een groep deskundigen, een negatief advies uitgebracht over het project. Het adviesorgaan sluit zich grotendeels aan bij de argumenten die de KCML al aangaf.
'Kap ze niet, maar laat ze doodgaan'
Het Stedenbouwkundig College volgt de kritiek van de KCML over het ontbreken van een trottoir en de eenmaking van de niveaus op het plein. Over de bomen verschilt hun mening. Het probleem dat ze het zicht op het historisch erfgoed belemmeren, zou "zichzelf oplossen door de slechte gezondheidstoestand van de bomen."
Schepen van Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels) reageert dinsdag dat ze het een verrassende beslissing vindt, "die zoveel betekent als 'kap ze niet, maar laat ze doodgaan.'" Maes, zelf historica van opleiding, benadrukt dat het "vanzelfsprekend is dat we erfgoed moeten behouden. Maar we moeten ook rekening houden met mobiliteitsnormen en de klimaatbestendingeheid van een grootstad."
Het dossier belandt door het advies opnieuw op het bord van de regering. Die moet nu binnen zestig dagen een beslissing nemen over de vergunning. Hoewel het advies van het Stedenbouwkundig College niet bindend is, zal de regering er in de praktijk maar moeilijk van kunnen afwijken.
Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , heraanleg vrijheidsplein , Urban Brussels
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.