De Brusselse regering heeft beslist om het westelijke gedeelte van de tuin van Villa Dewin in de Molièrewijk in Vorst te klasseren. Het is een kwestie die al jarenlang aansleept omdat buurtcomité Meunier zich steeds had verzet tegen de plannen om daar appartementsblokken te bouwen.
Tuin Villa Dewin grotendeels beschermd na jarenlange strijd door buurtcomité
Villa Dewin, ook ‘herenhuis Dankaert’ genoemd naar de familie die het pand decennialang in bezit had, is een art-decoparel uit 1922 aan de Meyerbeerstraat met een prachtige rozentuin.
De villa zelf en een klein deel van de tuin waren al beschermd. Het andere deel van de tuin werd bedreigd door een bouwproject. Buurtbewoners verzetten zich al jaren tegen de bouw van een appartementsgebouw in de tuin.
Na de start van de procedure begin 2022 en een analyse van alle ingediende adviezen en documentatie, heeft de Brusselse Regering nu beslist om de bescherming als Monument uit te breiden tot het westelijke deel van de tuin.
Vrijwaringszone
“De noordelijke zone, die niet beschermd is, zal wel deel uitmaken van de vrijwaringszone, waardoor het behoud van de site gegarandeerd is, ” verklaart Ans Persoons (Vooruit.brussels), staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
De aanvraag werd op in juli 2021 ingediend door de vzw Wijkcomité Meunier. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) had vervolgens een gunstig advies uitgebracht.
De reeks van Fibonacci
Deze aanvraag was gebaseerd op het feit dat de beperking van de huidige bescherming geen rekening zou houden met de samenstelling van het oorspronkelijke geheel aangezien de tuin op een willekeurige manier in tweeën werd gedeeld en daarbij het tracé van de paden werd doorbroken.
De uitbreiding van de bescherming wil nu concreet het uitzonderlijke belang erkennen van het tracé van de tuin. Het is een originele compositie en bij het ontwerp werd rekening gehouden met de gulden snede, meer bepaald de gulden rechthoek, uitgewerkt op basis van de reeks van Fibonacci.
Lees meer over: Vorst , Stedenbouw , Villa Dewin , tuin , beschermd monument , Ans Persoons , buurtcomité Meunier , art-decohuis