Eaglestone

Interview

Vastgoedontwikkelaar-CEO Sophie Lambrighs: 'Brussel mag ambitieuzer zijn'

NLS
© BRUZZ
17/09/2024

De stedenbouwkundige toekomst van Brussel-Stad wordt dinsdag en woensdag onder de loep genomen tijdens vastgoedbeurs Realty in Gare Maritime. BRUZZ sprak met Sophie Lambrighs, CEO van Eaglestone Belgium, een ontwikkelaar die onder meer kantoren transformeert tot woningen. "Het idee dat nieuwe, duurzame projecten enkel tot het duurdere prijssegment behoren, klopt niet."

De komende twee dagen palmt de vastgoedtop Realty het Gare Maritime in. Op het programma staat een reeks conferenties rond vragen en thema’s zoals duurzaamheid en betaalbaarheid in de immobiliënwereld.

Deze editie krijgt ook de Stad Brussel een eigen focusdebat. Dat gaat in een notendop over de aantrekkelijkheid van de Vijfhoek wat betreft vastgoed. Ook Sophie Lambrighs, topvrouw van ontwikkelaar Eaglestone Belgium, tekent aanwezig.

Dat bedrijf focust voornamelijk op de aankoop en reconversie van ongebruikte kantoorgebouwen, om ze nadien weer op de markt te brengen. Een van hun eerste realisaties in het Brusselse was het Nautilusproject in de Anderlechtse kanaalzone.

Eaglestone Belgium werd opgericht in 2012. Welke projecten hebben jullie sindsdien gerealiseerd in Brussel-Stad?

Lambrighs: “In het stadcentrum werken we bijvoorbeeld aan het Core-project in de Lombardstraat, in de voormalige hoofdzetel van Embuild. Het is de bedoeling om de kantoorbestemming van dat gebouw te behouden, maar dan aangepast aan de huidige standaarden qua duurzaamheid, architectuur en constructie. Ook op de Louizalaan loopt een gelijkaardig project, Choice.”

“Daarnaast zetten we in op residentiële ontwikkeling. Zo loopt in de Zavelwijk het GEM-project, dat recent een bouwvergunning verkreeg. Dat zal een gemengde invulling krijgen, met appartementen en studio’s, een aparthotel, kantoorunits en een park aan de achterkant van het gebouw.”

2024-09-17-Eaglestone Core Lombardstraat

Eaglestone

| Het Core-project van Eagelstone Belgium in de Lombardstraat.

Wat is voor u belangrijk bij de reconversie van een oud kantoorgebouw?

“Bij de ontwikkeling van projecten zijn verscheidene aspecten van belang. Zo zetten we in op kunst en architectuur, om gebouwen te creëren die zowel functioneel als aangenaam zijn en esthetisch passen binnen de wijk. Ook duurzaamheid is belangrijk. Bij elk project wordt nagedacht over hoe we de impact op het milieu kunnen minimaliseren.”

“Tot slot proberen we nieuwe gebouwen zoveel mogelijk open te stellen naar de openbare ruimte. Dat kan bijvoorbeeld door de ingangen te herpositioneren of te hertekenen. Ons inziens versterkt dat de band tussen het gebouw en de omgeving. Dat was bij oude kantoorontwerpen veel minder het geval, waar je vaak nog een strikte afscheiding ziet tussen het gebouw en de openbare ruimte.”

De nood aan nieuwe betaalbare huisvesting in Brussel is aanzienlijk. Kunnen Eaglestone-projecten daar een oplossing voor bieden?

“De creatie van extra woningen is een must. En op vlak van betaalbaarheid liggen de wooneenheden die wij aanbieden in dezelfde prijscategorie als vergelijkbare woningen op de markt. Het idee dat nieuwe, duurzame projecten enkel tot het duurdere prijssegment behoren, klopt niet.”

“Voor projectontwikkelaars zijn er wel enkele uitdagingen die de prijzen kunnen opdrijven. Daarbij denk ik aan de lange vergunningsprocedures. Tussen de aanvraag en de goedkeuring gaat er al snel een jaar voorbij. En als er een beroep wordt ingediend, door de stad of omwonenden, mag je minstens nog een extra jaar bijrekenen.”

“Ondertussen lopen de kosten voor ontwikkelaars op. Economisch gezien vermindert die duurtijd ook de aantrekkelijkheid voor potentiële kopers en investeerders. Soms ben je dan verplicht om de huurprijzen op te trekken om hun interesse te behouden, zeker in het licht van de tegenwoordig hoge interestvoeten.”

Op welke manier zou de verunningsprocedure beter kunnen verlopen?

“Langs de ene kant begrijpen we wel dat het voor beleidsmakers ook niet eenvoudig is. Een leegstaand kantoorgebouw een nieuwe invulling geven brengt meer densiteit met zich mee. Het aantal werknemers dat zich verplaatst van en naar het gebouw kan een impact hebben op het verkeer. Gaat het om een residentieel project, kan ook de druk op de omliggende scholen verhoogd wordt op vlak van inschrijvingen. Zo’n zaken vergen grondig onderzoek.”

“Langs de andere kant zijn er wel mogelijkheden tot een tussenweg. In de gemeenten rond Parijs bijvoorbeeld, waar we ook actief zijn, geldt er een andere regeling. Gebouwen die je daar wil omvormen, blijven onder optie tot het vergunningsproces achter de rug is.”

“Zo vermijd je als projectontwikkelaar de extra kosten die gepaard gaan met eventueel uitlopende procedures, omdat je het gebouw nog niet aangekocht hebt. En dat komt dan weer de huurprijzen ten goede, gezien het project zo financieel interessanter blijft voor kopers."

“Brussel blijft wat vastgoed betreft zeker een aantrekkelijke stad. Maar met net dat beetje meer ambitie, zou het zijn potentieel optimaal kunnen benutten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Stedenbouw , Realty , Sophie Lambrighs , huisvesting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni