Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft meer dan 1,2 miljoen vierkante meter onbebouwde openbare gronden en leegstaande gebouwen. Dit biedt tal van kansen voor betaalbare huisvesting, schrijft onderzoeksmedium Apache.
Brussels Gewest heeft nog 1,2 miljoen vierkante meter publieke grond
Lees ook: 'Lege' Dansaert twistpunt tussen meerderheid en oppositie: 'Franse merken tonen interesse'
Sinds 2015 worden alle onbebouwde gronden en leegstaande gebouwen van publieke eigenaars geïnventariseerd die geschikt zijn voor zogenaamde ‘zwakke functies’, zoals publieke huisvesting of buurtvoorzieningen. Uit een analyse van Apache blijkt dat er in het Brussels Gewest nog ruim 1,2 miljoen vierkante meter ongebruikte grond en leegstaande gebouwen beschikbaar is. De cijfers dateren uit 2019, de recentste update van het kadaster.
De meeste ongebruikte gronden en gebouwen zijn in handen van lokale overheden (gemeentebesturen en OCMW's) en één kerkfabriek. Daarna volgen de verschillende gewestelijke actoren, met de Grondregie op kop, gevolgd door de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev. Sociale huisvestingsmaatschappijen komen pas op de vijfde plaats.
Van alle nog beschikbare gronden was in 2019 ongeveer 35 procent bebost. De rest is grotendeels verhard of bestaat uit grasland. Slechts 6 procent van de oppervlakte is bebouwd. Zowat 30 procent van de
beschikbare gronden ligt braak, ruim 20 procent wordt als parking gebruikt, bijna 20 procent als moestuin.
Die publieke grond kan een instrument zijn in de strijd tegen de huisvestingscrisis. Huurprijzen blijven stijgen en meer dan 50.000 Brusselaars wachten op een sociale woning. Ook de koopprijzen van woningen zijn buitengewoon hoog, terwijl bouwgrond schaars is. Zo zouden er op de publieke gronden meer sociale woningen gebouwd kunnen worden, of woningen die verkocht worden via Community Landtrust. Daarbij koopt de bewoner enkel de woning, en blijft de grond gemeenschappelijk goed. Dat maakt de aankoop van de woning goedkoper.
Een zestigtal middenveldorganisaties, verenigd in de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBROW), roepen alvast alle huisvestingsactoren op om 100 procent publieke woningen op hun publieke gronden te bouwen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , huisvesting , publieke gronden , leegstand , sociale wonigen , Apache
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.