Snapchat (l.) | PhotoNews

| Een bedreiging aan het adres van rivaliserende dealers die werd verspreid via de berichtenapp Snapchat.

Bedreigingen rond drugsgeweld circuleren op Snapchat

© BRUZZ
19/02/2025

Op het sociale netwerk Snapchat circuleren de afgelopen dagen dreigberichten en waarschuwingen die verwijzen naar het drugsgerelateerd geweld in Brussel. In die boodschappen dreigen anonieme accounts om drugsrivalen 'neer te schieten'.

In de berichten en screenshots die circuleren worden onder meer bedreigingen geuit aan "eenieder die post vat" op bepaalde plaatsen. Ze verwijzen naar locaties waar recent met aanvalswapens is geschoten, zoals bij de metrostations Clemenceau en Sint-Guido en aan het Lemmensplein.

Dergelijke berichten kon de krant Het Nieuwsblad lezen. Eén daarvan bevatte een niet mis te verstaan dreigement. “Degene die ik zie op Sint-Guido, Lemmens, Clemenceau of Beekkant zal ik neermaaien. Zelfs al is die onschuldig.”

Of er werkelijk een verband is tussen het bericht en de schietpartij valt momenteel moeilijk na te gaan.

Prijzen

In een bericht op Snapchat dat BRUZZ onder ogen kreeg, staan gelijkaardige dreigementen. Het bericht vermeldt ook dat er een prijs staat op het hoofd van dealers van concurrerende bendes.

De BRUZZ-redactie kan echter de echtheid van de berichten noch het geplaatste tijdstip verifiëren. Gelijkaardige waarschuwingen worden ook verspreid via Telegramkanalen.

Snapchat

De berichtenapp Snapchat is een geliefd medium voor drugdealers, omdat berichten er standaard verdwijnen enkele seconden nadat ze zijn gelezen.

Martijn Baes, woordvoerder van de politiezone Brussel-West, reageert dat de politie de sociale media in de gaten houdt. “Wij zijn ervan op de hoogte dat dergelijke berichten circuleren. Als politiedienst analyseren wij elke vorm van dreiging. We hebben speciaal personeel dat berichten op sociale media volgt en analyseert, bijgestaan door onze mensen op het terrein, contacten bij de gemeente...”

"We reageren daarop door onze aanwezigheid op het terrein te versterken, zowel in burgers als in uniform. Maar ik kan niet op specifieke berichten reageren. Wij grijpen in indien nodig", zo legt Baes uit.

“Ons advies aan alle inwoners blijft hetzelfde. Als je iets verdachts ziet, bel dan 101 of 112. We hebben liever dat we een keer te veel uitrukken voor loos alarm dan omgekeerd. Maar dat advies geldt altijd", zo geeft Baes nog mee.

Drugsgeweld

In 2024 telde Brussel een recordaantal schietpartijen en ook in 2025 stopt het aantal incidenten niet. Zo zit de hoofdstad in de top drie van de steden in Europa met het meeste vuurwapengeweld.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni