De voorbije nacht zijn er al acht mensen opgepakt in Kuregem nadat ze de politie bekogelden met vuurwerk. De verwachting is dat de spanningen de komende avond en nacht aanhouden. Dat zegt korpschef Jurgen de Landsheer aan BRUZZ-reporter Frank Hoornaert, die meereist met de politiezone Zuid op oudejaarsavond.
BRUZZ volgt de politie op oudejaarsnacht: ‘We zetten in op dialoog’
Oudejaarsavond in Brussel: dat betekent dat er gemiddeld zo’n twintig auto’s in vlammen opgaan en soms de hulpdiensten bekogeld worden met vuurwerk. Ook de voorbije nacht werden er al acht mensen opgepakt omdat ze de politie bekogelden met vuurwerk.
Volgens burgemeester Fabrice Cumps (PS) was er vooral in zijn gemeente Anderlecht en meer bepaald in de wijk Kuregem een drastische maatregel nodig om te zorgen dat oudejaarsavond niet uit de hand zou lopen. Daarom geldt een avondklok voor jongeren onder de zestien jaar vanaf 19 uur ’s avonds.
De avondklok kan op veel kritiek rekenen. BRUZZ-reporter Frank Hoornaert vraagt zich af of de avondklok niet provocerend werkt. “Ja, dat is altijd een risico," antwoordt korpschef van de zone Zuid, Jurgen De Landsheer. "Moet je meer of minder politie inzetten? Werkt het provocatief of niet?"
"We hebben ook al gemerkt dat wanneer we iets langer wachten, dat het daarom niet ophoudt. Ik denk dat alles een excuus kan zijn voor iemand die rel wil schoppen. En wij willen dat zo veel mogelijk vermijden. En we gaan alle maatregelen blijven nemen om het te vermijden."
Veiligheid van hulpverleners en buurtbewoners
De politie is er om te zorgen voor de veiligheid van de bewoners, die eronder lijden als er brand wordt gesticht, herinnert de korpschef. "Auto's, fietsen, vuilbakken en dergelijke."
Naast de buurtbewoners, wil de politie er ook zijn voor de hulpdiensten. De grote vrees van de politiediensten is dat vuurwerk massaal tegen hen ingezet zal worden als wapen. De politiezone Zuid nam namelijk afgelopen zaterdag ruim vijfduizend stuks illegaal vuurwerk in beslag bij een controle van een auto in Kuregem.
"Onze prioriteit ligt bij de hulpverleners en de inwoners van onze wijk,” aldus De Landsheer.
'Dialoog'
Mocht het tot een conflict komen met jongeren, benadrukt De Landsheer dat de politie niet uit is op provocatie. “We proberen vanuit een goede structuur en met een correcte houding van onze politiemensen confrontaties te vermijden. Ons doel is om in dialoog te gaan.”
“Er zijn meerdere ploegen op het terrein die het gesprek aangaan. Samen met de preventiedienst en de straathoekwerkers hopen we dat zij, doordat ze de jongeren vaak beter kennen, hen tot andere gedachten kunnen brengen. Zo willen we ervoor zorgen dat het zo rustig mogelijk blijft.”
Lees meer over: Veiligheid , Jurgen De Landsheer , oudjaarsavond