Een vergadering met burgercollectief ‘40 Comités’ en de Brusselse regering heeft maandag volgens de actiegroep weinig opgeleverd. Initiatiefnemer Eric Vandezande wil nu het federale niveau aansporen om de onveiligheid in Brussel te bestrijden.
Burgercollectief '40 Comités' blijft op honger zitten na nieuwe vergadering met Vervoort
Vorige zomer zag de burgerbeweging ‘40 Comités’ het licht. Na de regen aan klachten over onveiligheid in de buurt van het Zuidstation en in verschillende andere Brusselse wijken beslisten een hoop wijkcomités, Brusselse verenigingen en handelaars om de krachten te bundelen. De actiegroep 40 Comités was geboren.
Maandagnamiddag mocht het collectief voor de tweede keer op de koffie bij minister-president Rudi Vervoort (PS), die vergezeld was door ministers Elke Van den Brandt (Groen) en Alain Maron (Ecolo).
‘Versnipperde bevoegdheden’
Tijdens de meeting legde de groep haar voornaamste strijdpunt nog eens op tafel: een gecoördineerde aanpak om de brede problematiek rond onveiligheid, geweld, druggebruik, dakloosheid, armoede en netheid aan te pakken.
“Maar minister-president Vervoort heeft aan ons uitgelegd dat de bevoegdheden om die waaier aan problemen aan te pakken te versnipperd zijn over verschillende beleidsniveaus,” doet Vandezande zijn verhaal aan BRUZZ.
“Daarom zijn we van plan om ook de federale ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie mee in het bad te trekken tijdens onze volgende vergadering”, belooft Vandezande. Die vindt in mei plaats. “Want momenteel blijven we op onze honger zitten.”
Initiatieven in de startblokken
De aanwezige ministers hebben tijdens de bijeenkomst hun projecten en plannen uit de doeken gedaan om iets aan de bezorgdheden van de actiegroep te doen, aldus Vandezande.
Denk aan het recent voorgestelde actieplan om drugsgeweld in de kiem te smoren, de ontwikkeling van een gebruikersruimte aan Ribaucourt, of het MIVB-project Sublink, waarbij zorgverleners kwetsbare mensen die in metrostations in moeilijke omstandigheden overleven richting hulp proberen te duwen.
“Maar concrete resultaten zijn er nog niet,” betreurt Vandezande. “De intimidatie en agressie op onze trottoirs, het gevoel van wetteloosheid, dealen en het gebruik van drugs in het openbaar: al die zaken zijn er nog steeds in dezelfde mate als vorig jaar.”
Lees meer over: Veiligheid , 40 comités , onveiligheid , veiligheid , minister-president Rudi Vervoort , drugsgeweld
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.