Er zijn sinds afgelopen zomer nauwelijks stappen gezet op het vlak van veiligheid in Brussel. Dat zeggen de ‘40 Comités’, de beweging van burgercomités en handelaars die pleit voor een gecoördineerde aanpak tegen onveiligheid en overlast in de Brusselse straten. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) toont begrip en zegt dat de problematiek "een aanpak op alle fronten vereist, en die komt er helaas niet vanzelf".
'Overlast en onveiligheid in Brussel houden aan': buurtcomités teleurgesteld over aanpak
Na aanhoudende klachten en incidenten in verschillende Brusselse wijken en aan (metro)stations – met de buurt rond het Zuidstation op kop –, besliste een groep Brusselaars afgelopen zomer om onder de noemer ‘40 Comités’ een open brief te publiceren.
Veertig wijkcomités uit de stad-Brussel, Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Anderlecht, Sint-Gillis en Sint-Jans-Molenbeek bundelden de krachten in de hoop Brusselse beleidsmakers tot actie aan te zetten.
"Daarbij focussen we op drie pijlers", vertelt bezieler Eric Vandezande aan BRUZZ. "De basisveiligheid die we kwijt zijn, de vuile straten en stations, en de groeiende armoede die we zien, met schijnbaar meer en meer drugsgebruikers, zwervers, daklozen en bedelaars."
'Het is frustrerend, we hadden toch gehoopt op een soort aanzet voor gerichte maatregelen'
‘Niets veranderd’
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en ministers Alain Maron (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen) ontvingen de burgerbeweging begin september en beloofden volgens Vandezande "om de dialoog levende te houden".
Maar concrete acties blijven voorlopig uit, stelt hij. "Er is in drie maanden tijd niets veranderd. Dat is frustrerend, we hadden toch gehoopt op een soort aanzet voor gerichte maatregelen."
Vandezande heeft het dan bijvoorbeeld over meer blauw op straat, meer patrouillerende gemeenschapswachters, betere bewaking aan metrostations, meer huisvestingsoplossingen voor daklozen en psychosociale begeleiding voor mensen met verslavingsproblematieken.
Een stevig eisenpakket, beseft hij ook zelf. En wie een blik werpt op de barometer van de 40 Comités moet al met een vergrootglas zoeken naar positieve geluiden – het is één en al kommer en kwel, van vooruitgang is volgens de buurtcomités allesbehalve sprake in de lange waslijst aan klachten rond onveiligheid en overlast.
Die barometer zal om de drie maanden verschijnen en is een resultaat van een bevraging bij de verschillende comités. "Om druk te blijven zetten. Anders vrees ik dat we vergeten worden", verklaart Vandezande.
Nieuwe uitnodiging Vervoort
Nochtans werd er bijvoorbeeld een plan uitgerold om de onveiligheid in het Zuidstation aan te pakken, en begon de MIVB met het Sublink-project, met het oog op de rehabilitatie van daklozen en drugsverslaafden die in metrostations leven. In die projecten zijn miljoenen gepompt.
"Maar wie de metro neemt, merkt toch dat de situatie vaak nog erger is geworden", aldus Vandezande. "Het enige positieve is dat we op 5 februari opnieuw zijn uitgenodigd op het kabinet van Vervoort", aldus Vandezande. "Daar trekken we ons aan op. We hopen dan op z’n minst op een signaal dat er werk gemaakt wordt van een gefaseerd plan om tot acties over te gaan."
Maar daar zijn uiteraard middelen voor nodig, terwijl het geen geheim is dat het Brussels Gewest krap bij kas zit.
"Er moeten inderdaad centen vrijgemaakt worden en net daar blijft Vervoort erg op de oppervlakte over", zucht Vandezande. "Op 5 februari verwachten we dus dat er concrete maatregelen op tafel liggen. Anders zullen we erg ontgoocheld zijn."
'Het gaat over een problematiek die een aanpak op alle fronten vereist'
Begrip
De woordvoerder van minister-president Vervoort bevestigt aan BRUZZ dat de comités uitgenodigd zijn voor een tweede vergadering.
"We hebben de barometer ook ontvangen, maar we hebben uiteraard niet gewacht op de mail om actie te ondernemen", klinkt het. "De buurtcomités werden eerder deze week al uitgenodigd voor een tweede vergadering om een stand van zaken op te maken, maar ook om hen te informeren van de acties die er op het terrein gebeuren."
"We begrijpen de bekommernissen van de Brusselaars", luidt het verder. "We kunnen niet ontkennen dat er een opmars is van crackgebruik in de grootsteden, helaas blijft ook Brussel niet gespaard, maar we doen er alles aan om het probleem te counteren. Het gaat over een problematiek die een aanpak op alle fronten vereist, gaande van de aanpak van de internationale drughandel tot de wachtlijsten bij ontwenningsklinieken. En dat gebeurt helaas niet op 1, 2, 3."
Lees meer over: Brussel , Veiligheid , Justitie , Rudi Vervoort , onveiligheid zuidstation , onveiligheidsgevoel , drugsproblematiek , crack , metrostations , 40 comités