Een chef-cipier van de gevangenis in Sint-Gillis werd uit haar functie ontheven nadat een gedetineerde het slachtoffer zou geworden zijn van mishandeling tijdens een wandeling. De cipier zou getuige geweest zijn van het voorval, maar meldde het niet aan haar oversten. De politie is een onderzoek gestart.
Politie start onderzoek naar cipier na geval van mishandeling in gevangenis Sint-Gillis
Volgens het Nieuwsblad werpen dealers regelmatig zakje drugs over de gevangenismuur op het binnenplein. Een fenomeen dat ook in andere gevangenis regelmatig voorkomt, aldus Stijn Van Den Abeele, regiovoorzitter Brussel bij het VSOA gevangenissen. Gedetineerden die na een wandeling terug naar binnen willen, worden daarom gefouilleerd. Om die reden zouden sommige gevangen de verzamelde drugs op een andere manier naar binnen trachten te smokkelen.
Dat zou het geval geweest zijn een tiental dagen geleden. Een kwetsbare gedetineerde zou door andere gevangenen uitgekozen zijn om de drugs naar binnen te krijgen. Ze werkten de man tijdens de wandeling tegen de grond, waarna verschillende pakketjes in zijn anus werden geduwd. Het slachtoffer raakte ernstig gewond, maar zou niet in levensgevaar verkeren.
Geen rapport
De man kon verhoord worden door de politie, die een onderzoek is gestart. Meerdere verdachten zouden daar het onderwerp van uitmaken. Een chef-begeleider zou daarbij het voorval gezien hebben, maar lichtte haar oversten niet in. “Er werd geen rapport opgesteld”, bevestigt de vakbondsman. Cipiers die ook op de hoogte waren, deden dat wel, volgens het Nieuwsblad uit gewetenswroeging.
Een van hen zou naar de politie gestapt zijn om klacht in te dienen. De cipier in kwestie werd voorlopig ontheven uit haar functie. “Naast het politieonderzoek zijn er intern ook stappen ondernomen”, zegt Van Den Abeele. “Wat er zich afspeelde in het hoofd van de cipier weten we niet, maar dergelijke zaken kunnen niet. We zullen onze volledige medewerking verlenen aan het onderzoek.”
In een schriftelijke reactie bevestigt het Gevangeniswezen dat er politieverhoren plaatsvonden en een intern onderzoek is opgestart. "Een personeelslid werd verhoord door de directie en voorlopig ontheven uit haar actuele functie. In het belang van het politioneel onderzoek, waaraan het Gevangeniswezen haar volle medewerking verleent, worden geen verdere details verstrekt."
Opzettelijke fout
Eerder was er ook sprake van mishandeling in een Antwerpse gevangenis. Een gevangene werd er 72 uur lang vernederd en gefolterd door medegedetineerden. Het is al langer geweten dat de overbevolking en het personeelstekort tot moeilijkheden leiden in de gevangenissen. Minister van Justitie Paul Van Tichgelt (Open VLD) zei daarover dat onder meer het vrijmaken van extra capaciteit in de gevangenis van Haren een oplossing kan vormen.
Een piste die volgens de VSOA-voorzitter weinig soelaas biedt. "Elke gedetineerde die een plaats krijgt, is een kleine stap vooruit. Maar in Haren zou het om een extra 100 à 150 gevangenen gaan. Te weinig om de huidige problematiek aan de pakken. Er is meer nodig." Van Den Abeele stelt wel nog dat het incident in Sint-Gillis niet zozeer een gevolg is van de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen, maar er eerder sprake is van een 'opzettelijke fout'.
Lees meer over: Sint-Gillis , Veiligheid , gevangenis Sint-Gillis