Ongeveer tweeduizend straatdealers zijn de afgelopen zes maanden gearresteerd in onder meer de Anderlechtse 'hotspots' Peterbos, Clemenceau en Zuidstation. Dat heeft burgemeester Fabrice Cumps (PS) gemeld aan BRUZZ. Ook hebben zo'n vijftig 'klanten' in de Peterboswijk een boete gekregen. De politie heeft het voorbije halfjaar een actief beleid gevoerd om overlast door drugshandel te verminderen.
Tweeduizend straatdealers in Anderlecht aangehouden in halfjaar
Veel van de verdachten hadden onvoldoende bewijslast op zak voor een doorverwijzing naar het parket. Dat is ook niet het doel, zegt Cumps: "Het belangrijkste is om een signaal te geven dat we actie ondernemen tegen de drugshandel."
De burgemeester, die net terug is van een werkbezoek aan Marseille, stelt vast dat de Brusselse straatdealers slechts kleine spelers zijn die voor de grote spelers werken. De gearresteerde dealers zijn "gemarginaliseerde gasten" of "schietvlees" volgens Cumps. "Als ze worden opgepakt, zet het achterliggende netwerk gewoon iemand anders in hun plaats."
Parallellen
Hoewel Brussel ver verwijderd is van Marseille, waar drugsbendes wijken volledig in hun greep hebben, ziet de burgemeester van Anderlecht toch parallellen, waaronder ook dat bendes zelf niet op straat komen, maar de klappen laten opvangen.
Recherchediensten doen ondertussen onderzoek naar dat netwerk achter de drugshandel. Hoewel de Brusselse drugshandel door deze aanpak niet direct zal verdwijnen, heeft dit politiebeleid volgens Cumps wél een impact op de leefbaarheid in de wijken. "In de Peterboswijk zijn de buurtbewoners heel positief, ze merken het verschil."
Crack en cocaïne
In de gemeente Anderlecht zijn drie hotspots, plekken waar veel drugs gedeald worden. Elk van die hotspots hebben hun eigen kenmerken, aldus Cumps. Rond het Zuidstation en metrostation Clemenceau wordt vooral crack verkocht, in de Peterboswijk gaat het om cocaïne.
Ook de 'consumenten' zien er op de drie locaties heel anders uit. Het Zuidstation en Clemenceau trekken een meer kwetsbaar publiek, de klanten uit de Peterboswijk komen vaak met de auto "van buiten de gemeente, vaak zelfs van buiten de stad," zegt Cumps.
'In de Peterboswijk zijn de buurtbewoners heel positief, ze merken het verschil'
Burgemeester van Anderlecht
Naast het aanklampende beleid rond de hotspots, richt de burgemeester van Anderlecht zich ook op de consumenten. Het zijn vooral de 'klanten' die naar de 'drive-in' van de Peterboswijk komen, die Cumps viseert. Zo'n vijftig onder hen hebben de laatste maand een boete in hun brievenbus ontvangen.
De burgemeester legt uit: "Het is niet mijn bedoeling om te oordelen over druggebruik, maar dit probleem heeft invloed op de openbare orde. Mensen die drugs kopen, moeten beseffen dat ze daarmee de maffia financieren en geweld in stand houden."
Hotspot-beleid
Peterbos was het 'laboratorium' voor het beleid met de hotspots, zegt Cumps. De zone Zuid was de eerste die gerichte politie-acties voerde op plekken waar veel gedeald werd. Ongeveer een maand geleden is die strategie overgenomen door het hele Gewest.
In totaal werden er in maart door de Brusselse Gewestelijke Veiligheidsraad vijftien hotspots in de hoofdstad geteld: naast de drie hotspots in Anderlecht, gaat het om de Antwerpsesteenweg, Matongé, IJzer, Krakeel, Versailles, Sint-Antonius, het Noordstation, Zwarte Vijvers, Ribaucourt, Bonnevie en de Paal- en Kolomstraat en de Hallepoort.
Eerder deze week raakte ook bekend dat in die laatste buurt van Sint-Gillis ook bijna zestig straatdealers werden aangehouden.
Lees meer over: Anderlecht , Veiligheid , dealers , Peterbos , Clemenceau , buurt zuidstation , Hotspots