Met een rijksregisternummer en een postcode kunnen werkgevers, verzekeraars of banken in een handomdraai zien of een Brusselaar gevaccineerd is. De Brusselse gezondheidsinspectie onderzoekt of hun onlinesysteem aangepast dient te worden, maar wijst ook de werkgevers met de vinger. "Iemands rijksregisternummer gebruiken zonder diens toestemming, is strafbaar."
Werkgever weet in één klik welke Brusselaar niet gevaccineerd is: 'Dit is strafbaar'
Wie de gegevens ingeeft op het Brusselse vaccinatieplatform Bruvax ziet na één klik of een afspraak kan worden gemaakt. Als dat kan, betekent dat dat die persoon nog niet gevaccineerd werd. Dat melden De Tijd en Le Soir.
Volgens de privacy-ngo Charta21 gaat het om een inbreuk van de GDPR-wetgeving. "Terwijl de premier en de Gegevensbeschermingsautoriteit ons er onlangs aan hebben doen herinneren dat een werkgever niet het recht heeft om onze vaccinatiestatus te weten, geeft de Bruvax-site alle werkgevers de mogelijkheid om de vaccinatiestatus te kennen van al hun werknemers die in het Brussels Gewest woonachtig zijn," zegt Jacques Folon, privacydeskundige en lid van Charta21.
De privacyorganisatie vroeg de Brusselse Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) om "onmiddellijk een einde te stellen aan het datalek". De bevoegde diensten hadden maandag verlof en wilden de vraag "met de betrokken diensten en personen bekijken," liet een woordvoerster weten.
Nog niet aangepast
De Brusselse gezondheidsinspectie heeft het systeem nog niet aangepast. “Wij hebben vanochtend een formele klacht ontvangen. De juridische analyse daarvan is bezig, dus het is nog te vroeg om er een uitspraak over te doen”, reageert Inge Neven van de GGC dinsdag. “Als overheidsdienst proberen wij uiteraard de privacyregelgeving zo goed mogelijk te respecteren. Als er aanpassingen nodig zouden zijn, zullen wij die zo snel mogelijk doorvoeren.”
Neven benadrukt dat het huidige systeem is ontwikkeld om de inschrijving voor de vaccinatie zo toegankelijk mogelijk te maken. “Voorlopig werkt het systeem goed waarvoor het diende”, zegt Neven nog. “En niet onbelangrijk, als iemand het rijksregisternummer van iemand anders gebruikt zonder diens toestemming, is dat een misdrijf. Wij denken daarom dat we in ons recht zijn, maar we wachten het juridisch onderzoek af.”
MR
Intussen dringt MR aan op een spoedoverleg in de Commissie Volksgezondheid in het Brussels Parlement. Voorzitter George-Louis Bouchez eist dat minister Maron er zich verantwoordt omtrent het schandaal. "De pandemie mag geen voorwendsel zijn om de grondrechten en de rechtsstaat te schenden. Stop de gevaarlijke inbreuken," klinkt het op Twitter.
Voor MR is 'Bruvaxgate' het sluitstuk van "een lange reeks mislukkingen en fouten van de Brusselse autoriteiten bij het beheer van de covidcrisis". "Alain Maron heeft zopas aangetoond dat hij niet in staat is om de privacy van de Brusselaars en het recht op medisch beroepsgeheim te beschermen. Dit gebrek aan preventie is onaanvaardbaar in een moderne democratie die belang hecht aan individuele rechten," aldus nog Bouchez in een statement.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.