| De 16 grootste vervuilers van de Brusselse kanalen volgens Canal It Up

Canal It Up hekelt 16 grootste vervuilers van Brussels kanaal

Mats Buelinckx
05/05/2021

De Brusselse organisatie Canal It Up, die in kajaks het vuil uit het kanaal van Brussel haalt, hekelt de vervuiling van de waterwegen. Volgens hen is statiegeld een oplossing voor een groot deel van het zwerfvuil in onze hoofdstad en de rest van het land.

Canal It Up heeft, aan de hand van het afval dat ze uit het kanaal haalden, berekend wie de grootste vervuilers zijn van de Brusselse waterwegen. Coca-cola is de grootste vervuiler, gevolgd door Colruyt, Alma en Mars. Dat Coca-Cola het meeste zwerfvuil veroorzaakt, is niet enkel in België het geval. "Wereldwijd zijn Coca-Cola, Unilever en Mars de grootste vervuilers," aldus Pieter Elsen van Canal It Up. "Dat was geen verrassing. Telacties van cleanup organisaties duiden wereldwijd steevast dezelfde bedrijven aan als grootste vervuilers. Coca-cola staat al drie jaar op nummer 1 van de 'Brand Audit' van Break Free From Plastic."

"Statiegeld zou 40% van het probleem oplossen want je geeft een waarde aan afval," gaat Pieter verder. "Ieder bedrijf zou zijn producten terug krijgen om te hergebruiken. Maar daarvoor moet er overal wel een nieuw logistiek systeem worden opgericht om hierop in te spelen. In Duitsland en Nederland werken ze al met statiegeld. Een experiment in België is niet nodig. Belgen zijn niet anders dan Duitsers, zet het systeem op en Belgen gaan er gebruik van maken."

"Studies tonen aan dat 83% van de Belgen voor een systeem met statiegeld is. De Brusselse en Waalse overheid hebben zo een systeem al in hun regeerakkoord opgenomen. Enkele Vlaamse partijen zijn blijkbaar nog tegen, we snappen niet waarom. In juli spreken we die partijen toe en willen hen aansporen om in gang te schieten. Want elk jaar neemt de berg zwerfvuil toe."

Niet in België

Volgens Valerie Bruyninckx, woordvoerdster van Fost Plus dat de belangen van de belangen van de verpakkingsindustrie verdedigt, zou een systeem met statiegeld in ons land niet logisch zijn. "We kennen in België al een goed werkend inzamelsysteem, via de PMD-zak. Statiegeld focust exclusief op drankverpakkingen, die een misleidend zichtbaar deel van het zwerfvuil uitmaken. Zwerfvuil is echter veel breder dan (drank)verpakkingen en statiegeld kan geen oplossing bieden voor die andere fracties."

"We pleiten daarom voor een holistische aanpak waarbij elke partij haar verantwoordelijkheid neemt: de burger, de industrie en de overheid. Alleen zo kunnen we de mentaliteitswijziging teweeg brengen die zwerfvuil uit de wereld helpt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni