BRUZZ wil weten hoe het is om in Anderlecht te wonen en belde aan bij cineast Gust Van den Berghe, een opmerkelijke inwoner van de gemeente.
| Gust Van den Berghe, cineast en inwoner van Anderlecht.
Lees ook: Anderlecht, de vergeten reus
Gust Van den Berghe, cineast en docent aan Luca, School of Arts, heeft een appartement in een rustige woonstraat met voortuintjes vlak bij het Astridpark, tot nader order nog altijd de thuishaven van voetbalgrootheid Royal Sporting Club Anderlecht.
“Ik heb niets met voetbal, maar ik vind dat wel een voordeel voor de buurt. Mede door de supporters is hier een groter restaurantaanbod. En ik denk dat het ook dankzij het voetbal is dat hier zoveel geldautomaten zijn. Ik heb vlak bij het Liedtsplein in Schaarbeek gewoond en daar was de enige automaat vaak defect. Je ziet ook in andere buurten dat geldautomaten verdwijnen. Dat zet een handrem op de ontwikkeling van sommige wijken, want zonder cash ben je niets in Brussel.”
Behalve in Schaarbeek woonde Van den Berghe ook al in Molenbeek. “Ik ben geen centrummens. Nooit geweest. Het is me te Vlaams. Toen ik studeerde, wilde ik niet voortdurend tussen mijn klasgenoten zitten. Ik woonde toen aan Ribaucourt en dat was ideaal. Net uit het centrum, maar toch op wandelafstand.”
Van den Berghe verplaatst zich het liefst te voet door de stad. “Stappen maakt mij gelukkig. Zelfs als het regent. De architecturale diversiteit is zo groot, het is genieten. Brussel is voor mij een goede wandelstad. Helaas rijden er te veel auto’s door, maar het is toch een stad van wijken, gebouwd op mensenmaat. Geen stad van straten zoals Los Angeles. Mijn enige twijfel om hier te kopen, was de wandelafstand. Als ik iets verder moet zijn, neem ik nu de fiets.”
Dat de filmmaker in Anderlecht terechtkwam, was verder louter toeval. “Ik wilde graag iets kopen en ben beginnen te zoeken met open vizier. Ik kende de buurt helemaal niet. Vreemd genoeg blijft het hier onder de radar, ook qua prijzen. Terwijl je hier echt heel mooi kan wonen. Maar ik ga er niet te veel reclame voor maken.”
"Ik heb het gevoel dat hier altijd iets meer zonlicht is"
Behalve door de ruime voetpaden en het nabije groen, is Van den Berghe ook gecharmeerd door het licht . “Ik heb het gevoel dat hier altijd iets meer zonlicht is, een soort microklimaat. Ik vertrek soms onder een waterzonnetje en als ik aan het Noordstation kom, is het daar aan het miezeren. Ik kan het niet staven en het klinkt misschien idioot, maar ik ben wel iemand die zich bewust is van het licht en de lichtinval, en het lijkt erop dat de lucht hier altijd net iets harder zijn best doet.” (lacht)
Voor alle dagelijkse behoeften kan Van den Berghe terecht in de buurt, maar om een film te zien moet hij wel naar het stadscentrum. “Mijn favoriet is Cinematek. Ik zou mijn vak en kennis wel graag delen met de buurt. Tijdens Zomer op de Koer heb ik mee de filmprogrammatie kunnen doen. Ik heb ook al eens voorgesteld om een wekelijkse of maandelijkse avond te organiseren in Zinnema, maar daar kwam nog niets van in huis.”
Anderzijds levert de buurt wel inspiratie voor zijn werk. “Ik ga hier graag op een terras zitten om naar mensen te kijken. Het is echt een wijk met koppen. Het is ook een open wijk. Je kan makkelijk contact leggen en met mensen babbelen. Luisteren naar hun verhalen kan heel inspirerend zijn.”
De Ronde: Anderlecht
Lees meer over: Anderlecht , Brussel Kiest 2018 , De Ronde: Anderlecht , Gust Van den Berghe , cineast , Astridpark
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.