Tijd dringt voor niet-Belgen om te kunnen stemmen

Tim Gatzios
© BRUZZ
24/07/2018

Inwoners van Brussel die niet de Belgische nationaliteit hebben kunnen zich nog tot en met 31 juli registreren om te mogen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat kan gemakkelijk, door een brief of e-mail te sturen naar het gemeentebestuur. Ruim 32.000 Brusselaars deden dat al, maar van een stormloop is nog geen sprake.

Logo ikoontje Brussel Kiest 2018

De inschrijvingsperiode kwam begin dit jaar traag op gang, maar met de deadline van 31 juli in zicht besluiten steeds meer buitenlandse Brusselaars om zich te registreren als kiezer.

In absolute cijfers is er ondertussen een inschrijvingsrecord: nooit eerder wilden meer buitenlanders hun stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen gebruiken. Op 14 juli waren er 32.274 mensen ingeschreven, op 285.834 potentiële kiezers. 11,3% van de niet-Belgen krijgt straks dus een oproepingsbrief.

EU-burgers zijn het meest geïnteresseerd in de verkiezingen: 11,57% wil stemmen (25.741 mensen), bij de niet-EU-burgers gaat het om 10,30% (of 6.533 mensen).

Nu al beter dan 2012

In percentages uitgedrukt gaat het (nog) niet om een record, want terwijl meer mensen zich inschreven steeg ook het aantal niet-Belgische inwoners in Brussel stevig. De cijfers zijn wel al beter dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012, maar om de percentages van 2006 te benaderen is er nog een inhaalslag nodig. (Lees verder onder de grafiek)

De huidige situatie, een week voor de deadline.

Eenvoudige procedure

Actiegroepen zoals VoteBrussels proberen expats en andere niet-Belgen al maanden met man en macht te overtuigen zich in te schrijven. Ze verwijzen daarbij naar de eenvoudige procedure, die zelfs geen verplaatsing naar het gemeentehuis vereist.

Elke niet-Belgische inwoner van Brussel ontving eind juni een brief van het Brussels Gewest met een registratieformulier (dat ook online te vinden is voor EU-nationaliteiten en andere nationaliteiten). Dat kan samen met een kopie van de identiteitskaart per post naar de gemeente gestuurd worden, en in veel gevallen ook via e-mail. Alle adressen staan in deze lijst.

Anderlecht, Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem aanvaarden enkel papieren formulieren. De vier gemeenten hinken dan ook achterop als het gaat over het aantal geregistreerde kiezers.

De Stad Brussel stuurde al vroeg een brief naar niet-Belgische inwoners, en slaagde er zo in meer dan 2.000 nieuwe kiezers in te schrijven. Geen enkele andere gemeente in het gewest deed beter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2018 , expats , VoteBrussels , 1BRU1VOTE , stemrecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni