“Het is compleet voorbarig om nu al over de postjes te beginnen." Dat zegt aftredend Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) in een reactie op het voornemen van Els Ampe om in Brussel een ministerpost op te nemen. Hij bevestigt wel dat de liberalen een uitnodiging verwachten om te onderhandelen over de regeringsvorming aan Nederlandstalige kant.
Sven Gatz: ‘Ampe kan nu nog niet over de postjes beginnen’
Ampe maakte in onze radiostudio kenbaar dat ze graag het leiderschap wil overnemen over de Brusselse Open VLD, “als de partij haar dat vraagt.” Daarbij mikt Ampe, hoewel ze op de lijst voor het Vlaamse parlement verkozen is, op een ministerspost in Brussel.
“Ik denk dat Els heel voorbarig is, door zo de kar voor het paard te spannen en over de postjes te beginnen”, reageert Sven Gatz (Open VLD). Gatz raakte zelf verkozen van op de lijstduwersplaats voor het Brussels parlement en is zo ook kandidaat-minister. Al wil de aftredende Vlaamse minister dat niet gezegd hebben. “Ik ga daar geen uitspraken over doen, dat is niet aan de orde.”
“Normaal gezien komt de uitnodiging van Groen, die is aangekondigd"
“We moeten eerst een interne discussie voeren en nagaan wat de voornaamste redenen zijn dat we verloren hebben. Na vier overwinningen moest dat ooit gebeuren, maar toch.” Verder moet Open VLD ook nog afwachten of ze in de Brusselse regering komen, al verwacht Gatz wel dat ze mee rond de tafel zullen zitten met de grootste partij, Groen. “Normaal gezien komt de uitnodiging, die is aangekondigd”, klinkt het. Naast liberalen en groenen zal ook het One.Brussels van Pascal Smet mee aan tafel schuiven.
“We moeten dan ook nog kijken of er genoeg inhoudelijke raakvlakken zijn”, tempert Gatz. “Ik sluit dat niet uit, integendeel, dat is eerder mogelijk”, klinkt het. "Pas als er een akkoord gevonden wordt, komt het aan de partijvoorzitter toe om een kandidaat-minister voor te dragen en moeten de leden die beslissing nog bekrachtigen."
Gatz wil ook niets kwijt over de situatie van Guy Vanhengel. Die haalde als lijsttrekker nog steeds 4.551 voorkeursstemmen in Brussel, maar dat zijn er wel bijna drieduizend minder dan tijdens de vorige verkiezingen. Open VLD verloor ook twee zetels. Vanhengel zou als aftredend minister niet staan te springen om met de groenen te besturen en een zitje in het parlement overwegen.
Paars-groen
Naast de paars-groene as met liberalen, socialisten en groenen, is ook een andere coalitie mogelijk. Zo zouden bijvoorbeeld N-VA, Open VLD en One.brussels-SP.A ook aan genoeg zetels komen om de groenen buitenspel te zetten. Al lijkt dat bijzonder onwaarschijnlijk, aangezien het initiatiefrecht bij Groen ligt als grootste partij en de raakvlakken tussen die partijen veel verder uit elkaar liggen.
Bovendien is een regeringsdeelname van N-VA in Brussel een no-go voor de Franstalige partijen en staan de Nederlandstalige partijen er ook niet om te springen. “We gaan met iedereen praten, ook met de N-VA, al is dat geen evidente partner”, liet Groen-lijsttrekker Elke Van den Brandt al weten.
Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Sven Gatz , Els Ampe , Open VLD
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.