Wat zijn de uitdagingen voor de volgende legislatuur? Waarin heeft de voorbije regering gefaald, wat zijn de breekpunten en met wie willen ze al dan niet in zee gaan? We vroegen het aan de Nederlandstalige lijsttrekkers voor het Vlaams Parlement. Aan het woord: Hannelore Goeman (SP.A).
Lijsttrekker Hannelore Goeman: meer Vlaamse middelen voor welzijn naar Brussel
“Ik doe aan politiek omdat ik van Brussel hou, maar nu wil ik naar Vlaanderen omdat ze ons daar niet altijd even goed begrijpen en vooral ook omdat ze niet altijd evenveel rekening met ons houden,” zegt Brussels parlementslid Hannelore Goeman.
“Neem de Vlaamse Sociale Bescherming. In de toekomst zullen Brusselaars die niet aangesloten zijn, wellicht niet meer terechtkunnen bij de Vlaamse erkende zorginstellingen. Zo zijn er nog absurditeiten waarvan ik denk: moet er niet een afzonderlijk welzijnsdecreet voor Brussel komen?” Sowieso moeten er meer Vlaamse middelen voor welzijn naar Brussel gaan, vindt Goeman.
"In Vlaanderen begrijpen ze ons niet altijd even goed."
Ook op het vlak van onderwijs mag Vlaanderen zich ambitieuzer tonen. “De capaciteit in het Nederlandstalig onderwijs moet verder omhoog. Maar bakstenen alleen is niet genoeg. Ik wil naar Vlaanderen met de boodschap: investeer meer in leerkrachten en kinderen. Leerkrachten komen amper nog toe aan hun basistaak, namelijk kinderen opleiden.”
Goeman maakt zich ook zorgen over de groeiende ongelijkheid in het onderwijs. “De schoolkosten stijgen terwijl er in Brussel al zoveel armoede is.” Ze pleit voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs. “Sommige gezinnen sturen hun kinderen nu naar de richting handel omdat ze een koksopleiding niet kunnen betalen. Daar wil ik de Vlaamse minister over interpelleren.”
Voorts wil ze onderwijs op maat van Brussel. “Brussel is superdivers en meertalig en daar moet Vlaanderen rekening mee houden.”
Vandaag staan de Nederlandstaligen en het Nederlands helemaal op de kaart in de hoofdstad, meent Goeman. “Met dank aan alle Vlaamse investeringen in onderwijs, cultuur en welzijn. Die inspanningen moeten worden voortgezet, zodat de Nederlandstalige Brusselaar zich hier ook in de toekomst thuis voelt.”
Meer Vlaanderen in Brussel dus, maar wel op voorwaarde dat de deur openstaat voor alle Brusselaars die het Nederlands een warm hart toedragen. “De Vlaamse gemeenschap mag geen gesloten club zijn.”
Of ze minister wil worden? “Het is niet dat ik sta te popelen, ik doe nog niet zo lang aan politiek. Maar als je lijsttrekker bent, weet je dat die mogelijkheid erin zit. Het hangt natuurlijk af van de coalitie die gevormd zal worden en van de interesse van de andere partijen voor de post van Brusselminister.”
- Ontdek alle lijsten en kandidaten voor het Vlaams Parlement.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Vlaams Parlement , Hannelore Goeman , one.brussels , SP.A , lijsttrekkers 2019
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.