Als het van N-VA afhangt, moeten we durven nadenken over de bouw van gevangenissen in het buitenland. Dat is een van de meest opvallende maatregelen die de partij naar voren schuift op het vlak van veiligheid in de aanloop naar de verkiezingen.
N-VA legt gevangenis in buitenland en Vlaamse politie op tafel
In het Atomium hebben de Vlaams-nationalisten het veiligheidsluik van hun verkiezingsprogramma voorgesteld. Dat programma steunt op drie pijlers: het bestrijden van de straffeloosheid, meer middelen beter inzetten en een betere structurele samenwerking van de verschillende diensten.
Een opvallend voorstel van N-VA is het bouwen van gevangenissen in het buitenland. "In 2017 had de helft van de gevangenispopulatie niet de Belgische nationaliteit, de dubbele nationaliteit dan nog niet meegerekend. Duizend mensen hadden de Marokkaanse nationaliteit", legt Kamerlid Sophie De Wit uit.
"De regie van de gevangenis houden we uiteraard zelf in de hand, maar het lost veel op voor terugkeer van illegalen", aldus De Wit, die benadrukt dat een gevangenis in het buitenland niets nieuws is. "We hebben al een lange tijd een gevangenis in Tilburg gehad."
(Vlaamse) politie met vrijwilligers?
In VTM Nieuws herhaalde voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon ook het voorstel van N-VA voor een Vlaamse politie. “De federale politie splitsen is een logische consequentie van ons confederalisme”, aldus Jambon.
N-VA pleit ook voor de invoering van vrijwilligers bij de politie. Net zoals bij de brandweer zouden ze een opleidingstraject moeten volgen. Jambon ziet bijvoorbeeld mogelijkheden om vrijwilligers in te zetten om te helpen oversteken aan scholen. Dat zou een serieuze ontlasting betekenen voor de politiekorpsen, meent hij.
Noodtoestand
De partij legt ook uitdrukkelijk de invoering van een wettelijk kader voor het uitroepen van de noodtoestand opnieuw op tafel. "Het is noodzakelijk. Liefst om nooit te gebruiken, maar wel om klaar te hebben mocht het nodig zijn", legt Jambon uit.
Het zou een bevoegdheid zijn van de Nationale Veiligheidsraad, die binnen de vijf dagen moet worden bekrachtigd door het parlement, en die onder toezicht van een rechter staat. Tijdens zo'n noodtoestand zijn administratieve detentie, huisarrest en bestuurlijke zoekingen mogelijk.
Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel Kiest 2019 , N-VA , gevangenis , politie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.