Sven Gatz, Guy Vanhengel en Els Ampe

Drie honden en twee benen: wie wordt lijsttrekker bij Open VLD?

KH
© BRUZZ
21/01/2019

Bij de Brusselse Open VLD staan de zenuwen gespannen. Na Guy Vanhengel en Sven Gatz blijkt ook Els Ampe kandidaat voor een lijsttrekkerschap. “Maar met twee vice-minister-presidenten als kandidaat, lijkt de keuze evident,” zegt gewestelijk voorzitter Thomas Ryckalts.

Els Ampe liet in het weekend weten dat ze graag een lijst wil trekken. Navraag leert dat ze een voorkeur heeft voor de lijst voor het Brussels parlement. Een plek in het Brussels parlement biedt meer zichtbaarheid voor een Brusselaar dan in het Vlaams, waar het niet zo vaak over Brussel gaat. Bovendien is zo’n lijsttrekkersplaats ook de pole-positie richting Brussels ministerschap.

Alleen liet Guy Vanhengel op zijn nieuwjaarsreceptie al weten dat hij zelf die Brusselse lijst wil trekken. De onbetwiste leider van de Brusselse liberalen vertelde er ook bij dat hij Vlaams minister (en vice-minister-president) Sven Gatz een logische lijsttrekker vindt voor het Vlaams parlement. Als de 60-jarige Vanhengel opnieuw minister wordt, zou hij in de loop van de legislatuur wellicht doorgeven aan een opvolger.

Wat doet Rutten?

De openlijke sollicitaties komen er, nu elk moment bekend kan worden hoe het nu zit met die liberale lijsten. Nationaal partijvoorzitter Gwendolyn Rutten is daarbij aan zet en moet een voorstel doen aan het partijbestuur. Die manier van werken is nieuw. Terwijl de lijsten bij de vorige verkiezingen nog een keuze van de regio-afdelingen waren, besloot de partij afgelopen december om die procedure om te gooien en het initiatief bij Open VLD nationaal te leggen. Het regiobestuur kan zich pas daarna over dat voorstel uitspreken.

Verwacht wordt dat Rutten deze week of uiterlijk volgende maandag met een voorstel komt. Eind vorig jaar zei Rutten nog dat de helft van de lijsttrekkers vrouwen moeten zijn. Maar de gewestelijke voorzitter van Open VLD twijfelt niet aan de uitkomst. “We hebben twee vice-minister-presidenten (Guy Vanhengel en Sven Gatz, red.), het lijkt me evident dat die bovenaan de Brusselse lijsten zullen komen. In het geval van Guy Vanhengel kan je ook niet naast zijn stemmengewicht, dat met ruim 7.000 stemmen aanzienlijk is.”

'Sterken mannen én vrouwen'

Els Ampe zelf ziet het anders. “In Brussel is er een traditie dat we sterke mannen én vrouwen hebben aan het hoofd. Annemie Neyts heeft het stokje ook ooit doorgegeven aan Guy Vanhengel. Ik sta klaar om over te nemen.”

De keuze tussen Vanhengel en Ampe is er alvast een tussen twee erg verschillende politieke stijlen. Vanhengel is een bedachtzaam politicus die goed is in het smeden van allianties. Toch zat er soms ook ruis op de lijn met Rutten, bijvoorbeeld toen Vanhengel N-VA ongeschikt noemde voor bestuur in Brussel. Ampe is vranker, maar raakt ook sneller in conflicten verzeild.

Naast de lijsten voor het Brussels en het Vlaams parlement is er in Brussel trouwens ook nog de Kamerlijst. Het lijsttrekkerschap daarvan is echter eerder symbolisch. Sinds de splitsing van het kiesarondissement Brussel-Halle-Vilvoorde is het voor een Nederlandstalige politicus quasi onmogelijk op eigen kracht een Kamerzetel te veroveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Guy Vanhengel , Els Ampe , Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni