Minister-president Rudi Vervoort wil in de volgende legislatuur 118 coöperatieven lanceren, één per wijk. Dat zegt hij in een interview met Le Soir.
Vervoort wil volkscoöperatieve in elke wijk
Naar aanleiding van de verkiezingen van mei dit jaar, legt minister-president Rudi Vervoort (PS) – hij is ook lijsttrekker voor de regionale verkiezingen – in Le Soir uit wat volgens hem de prioriteiten zijn voor het Brussels Gewest.
“Er zijn 118 wijken in Brussel. Het is de omgeving waarmee burgers zich identificeren, waar ze moeilijkheden op allerlei vlakken ondervinden, maar waar ze zich ook thuis en vaak ook veilig voelen”, zegt Vervoort in het interview. “We moeten daar opnieuw van uit gaan. Ons voorstel is lokale volkscoöperatieven oprichten.”
Als Vervoort in mei aan de onderhandelingstafel zit, wil hij een coöperatieve in elke wijk. Het gewest zou daarvoor middelen vrijmaken. “Elke wijk zou in eerste instantie over 100.000 euro beschikken. Het gewest zal een partner zijn, maar de coöperatieven blijven autonoom.”
Het gaat volgens de PS-lijsttrekker om een concreet project dat het gewest snel kan uitvoeren. Elke coöperatieve krijgt dan "een gebouw met lokalen om in te vergaderen, om opleidingen te organiseren, voor huiswerkbegeleiding, voor culturele projecten."
'Vlamingen stellen Brussel in vraag'
Volgens de Brusselse minister-president vormen de “aanvallen op het Brussels Gewest” een uitdaging. “Sommigen, waaronder Vlamingen, hebben de gewoonte om het gewest telkens in vraag te stellen en ‘wilde’ oplossingen voor te stellen, zoals de fusie van de politiezones, die niets met een zekere nood te maken hebben”, stelt hij.
“Dat men van buitenaf steeds zegt dat ons gewest niet op zijn plaats is, duurzaam en stabiel is, daarop zeg ik: nu is het genoeg”, aldus Vervoort. “Dertig jaar later (het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bestaat dertig jaar, red.) zijn de Brusselaars helemaal in staat om zelf te beslissen over wat goed is voor hen.”
'Oudejaarsnacht rustiger dan vorige jaren'
Vervoort haalt nog eens uit naar bepaalde Vlaamse politici. “Na de aanslagen in Parijs hebben N-VA-ministers de reflex om Molenbeek als hoofdstad van de jihad te omschrijven.” Hij geeft ook een recenter voorbeeld.
“Na de schermutselingen op oudejaarsnacht in Molenbeek hebben politie en gerecht uitgelegd dat alles onder controle was en dat oudejaarsnacht dit jaar rustiger was dan de vorige jaren”, aldus Vervoort. “Maar neen, Pieter De Crem haalt de fusie van de politiezones nog eens boven, Siegfried Bracke haalt er Comité P bij.” En daarachter zit steeds hetzelfde motief, vindt Vervoort: “Het in vraag stellen van het gewest. Maar ik heb het al gezegd: daar komt een einde aan.”
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , PS , parti socialiste , Rudi Vervoort , Brussels Gewest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.