Nu Didier Reynders naar de Raad van Europa wil, rijst de vraag wie de MR naar de verkiezingen leidt in Brussel. Françoise Schepmans, Vincent De Wolf en een groepje jonge talenten worden het vaakst genoemd.
Wie trekt de lijst voor de Brusselse MR?
Didier Reynders is ondertussen al 20 jaar federaal minister. De man die ook bekend staat als teflon Didier omwille van zijn handigheid om politieke problemen te ontwijken, is echter uitgekeken op de Belgische politiek. Het liefst zou hij nu voorzitter worden van de Raad van Europa, geeft hij zelf toe.
Aangezien de kans groot lijkt dat Reynders de post ook krijgt, rijst meteen de vraag hoe het dan verder moet binnen de Brusselse MR. Die heeft het vandaag sowieso al moeilijk na de oplawaai die de partij kreeg bij de gemeenteraadsverkiezingen. Wie moet in die omstandigheden de Brusselse liberalen op sleeptouw nemen en de lijst trekken bij de gewestverkiezingen?
Françoise Schepmans (58) lijkt alvast een belangrijke kanshebber voor die rol. De Molenbeekse ex-burgemeester moest dan wel de duimen leggen voor Catherine Moureaux in oktober, ze haalde met haar ruim 6.000 voorkeurstemmen nog steeds een uitstekend persoonlijk resultaat. Naast die populariteit brengt ze ook een pak politieke ervaring mee: ze was ook twee legislaturen eerste schepen in Molenbeek, Brussels parlementslid en Kamerlid.
“In het voordeel van Schepmans speelt ook dat ze een vrouw is”, denkt politicoloog Régis Dandoy. “Met een mannelijke lijsttrekker voor de Kamer (wellicht Didier Reynders, die pas in juni zal weten of hij naar de Raad van Europa kan) lijkt het logisch om een vrouw voor het Gewest te hebben. Ecolo heeft getoond dat het met vrouwelijke kandidaten erg goed kan scoren.”
Ook de lijsttrekker van 2014 – Vincent De Wolf (60)– gaat nog steeds over de tongen. De Etterbeekse burgemeester haalde met bijna 20.000 stemmen een respectabel resultaat vijf jaar geleden. Hij scoorde bovendien goed bij de gemeenteraadsverkiezingen, tegen de liberale trend in. Reynders heeft geen hoge pet op van de sociaal-liberale De Wolf, maar dat betekent niet dat de ervaren burgemeester daarom afgeschreven is.
Jong geweld
Naast de twee ervaren rotten, heeft MR ook een stal vol trappelende jonge talenten klaarstaan. Wellicht zijn die vaak nog te jong en te weinig bekend om ze al tot lijsttrekker te bombarderen. Maar de kans dat u de volgende namen vrij hoog op de lijst vindt is wel groot.
David Weytsman (37) maakte naam als voorzitter van de jonge MR, was een tijdje schepen in Brussel-Stad en zetelt vandaag in het Brussels parlement. Weytsman is een snelle denker die het klappen van de politieke zweep kent en geen blad voor de mond neemt. Bij de gemeenteraadsverkiezingen scoorde hij behoorlijk.
Zijn kompaan David Leisterh (34) deed het in Watermaal-Bosvoorde goed als liberale lijsttrekker. De bedachtzamere Leisterh werkt net als Weytsman op het kabinet van Didier Reynders en is vandaag OCMW-voorzitter in Watermaal-Bosvoorde, voor de tweede legislatuur al. Leisterh is ook ondervoorzitter van de Brusselse MR. De twee Davids kwamen uitgebreid aan bod in een interview in ons weekblad na de gemeenteraadsverkiezingen.
Een andere naam om in het oog te houden is zeker ook Alexia Bertrand (40). De liberale lijsttrekker in Sint-Pieters-Woluwe combineert verschillende troeven. Zo verzamelde ze bij de gemeenteraadsverkiezingen ruim 3.000 stemmen. Daarnaast is ze ook kabinetschef van Didier Reynders. Samen met onder meer de twee Davids maakt ze ook deel uit van een werkgroep die met frisse ideeën voor de MR moet komen.
Boris Dilliès (46) uit Ukkel is een outsider voor het lijsttrekkerschap. De man slaagde er ondanks interne perikelen binnen zijn afdeling (Marc Cools kwam met een scheurlijst, wat tot een matig resultaat voor de lijst van Dilliès leidde) in om zijn sjerp te behouden. Zijn persoonlijke score van 5.600 stemmen mag ook gezien worden. Net als De Wolf kan de progressieve liberaal Dilliès het wel niet zo goed vinden met Didier Reynders.
Namen die verder ook wel eens vallen zijn die van Stéphane Obeid (Ganshoren), Gauthier Calomne (Elsene) en Clémentine Barzin (Brussel-Stad).
Als Reynders alsnog verzaakt aan het lijsttrekkerschap voor de Kamer, kunnen uiteraard verschillende blauwe lijsttrekkers voor Brussel opstaan. De kans dat teflon Didier zijn kopplaats afstaat lijkt echter gering. Al was het maar omdat zijn naam meteen garant staat voor een pak voorkeurstemmen. Zelfs als het liberale zwaargewicht nadien verhuist naar de Raad van Europa.
Uitsluitsel op de blauwe personeelsvragen krijgen we wellicht pas in maart. De liberalen zijn immers traditioneel vrij laat met hun casting.
Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , MR , Didier Reynders , Vincent De Wolf , Françoise Schepmans
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.