Vlaams Belang Brussel maakt nu ook haar lijsttrekker voor de Kamer bekend. Dat wordt opvallend genoeg de Franstalige Jettenaar Alain Moyson. “We streven naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar in Brussel krijgen Franstaligen een volwaardige plaats.”
Franstalige wordt lijsttrekker Vlaams Belang
Het is een opvallende keuze, de Franstalige Alain Moyson op de Kamerlijst van het Vlaams Belang. De Jettenaar kwam voor het eerst op voor de partij bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, samen met verschillende andere Franstaligen. Daar haalde hij 89 voorkeursstemmen. Moyson spreekt wat Nederlands, maar de officiële reactie aan de telefoon geeft hij liever in het Frans.
“In het begin had ik dezelfde vrees als veel Franstaligen, dat Vlaams Belang alles wil doen voor de Vlamingen in Brussel en niets voor de Franstaligen,” zegt Alain Moyson. “Maar dat klopt niet. Na analyse van de partijprogramma’s besloot ik dat het Vlaams Belang het meeste aansluit bij mijn ideeën voor Brussel.”
Wat de positie van het Nederlands in Brussel betreft, meent Moyson dat "iedereen die bij de openbare instellingen en gemeenten werkt, Nederlands moet spreken of op zijn minst begrijpen. "Onlangs bleek een medewerker van het UZ Brussel geen Nederlands te kunnen spreken. Ik heb daar toen moeten vertalen."
"De helft van de Vlaams Belang-leden in Brussel is Franstalig"
Open Vlaams Belang
“We willen hiermee een krachtig signaal geven dat Vlaams Belang openstaat voor alle Brusselaars, Nederlands- en Franstalig,” zegt Brussels parlementslid Dominiek Lootens-Stael, lijsttrekker voor het Gewest. “In Brussel voeren we consequent in de twee talen politiek, als enige partij.”
“De helft van onze leden in Brussel is overigens Franstalig,” benadrukt Lootens-Stael. “Ons streven naar een onafhankelijk Vlaanderen neemt niet weg dat we Brussel beschouwen als een tweetalige stad, waarin we ook Franstalige Brusselaars een volwaardige plaats willen geven.”
Genoeg Nederlandstaligen
Of de keuze voor Franstaligen ook te maken heeft met een gebrek aan Nederlandstalige kandidaten? “Neen, dat is zeker het probleem niet. We hebben bij de lokale verkiezingen in vijf gemeenten een lijst ingediend. Met de Nederlandstaligen daarvan hadden we onze lijsten zeker kunnen vullen,” aldus het parlementslid.
Een positie op een Nederlandstalige Brusselse lijst voor de Kamer is overigens verwaarloosbaar. Mathematisch zijn deze kandidaten quasi onverkiesbaar omdat de Nederlandstalige kieskring in Brussel te klein is. De Kamerlijst dient daarom vooral om nieuwe gezichten te lanceren.
Lees meer over: Brussel , Brussel Kiest 2019: Kamer , Politiek , Alain Moyson , Dominiek Lootens-Stael
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.