Totaalplan minister Van Achter moet gebruik van Nederlands in Brussel opschroeven

Steven Van Garsse
© BRUZZ
13/11/2024

De nieuwe Vlaamse regering wil een “assertief taalbeleid” voeren in de hoofdstad om zo de kennis en het gebruik van het Nederlands op te schroeven. Vlaams minister voor Brussel Cieltje Van Achter (N-VA) wil Brusselse ziekenhuizen en gemeentebesturen rechtstreeks aanspreken.

“De Vlaamse Regering waakt over onze taal in Brussel en de rechten van de Vlamingen,” zo staat te lezen in het Vlaams regeerakkoord. “De wettelijke tweetaligheid in de hoofdstad van Vlaanderen wordt al decennialang met de voeten getreden. We kiezen voluit voor een assertieve aanpak om de basisrechten van de Vlamingen in onze hoofdstad te verzekeren.”

Parlementslid Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang, oppositie) wou in de commissie Brussel van het Vlaams Parlement weten hoe concreet die plannen zijn.

Totaalplan met twee luiken

Vlaams minister voor Brussel Cieltje Van Achter (N-VA) kondigde in die commissie een “totaalplan” aan rond het gebruik van het Nederlands in de hoofdstad. Dat zal volgend jaar opgemaakt worden in samenwerking met het Huis van het Nederlands, "dat over de juiste expertise beschikt". Het totaalplan zal uit twee luiken bestaan: de taalpromotie en de naleving van de taalwet.

“We willen in Brussel de kracht van het Nederlands in de verf zetten,” zo zei Van Achter, “en met taallessen en taalpromotie een gunstig klimaat creëren voor de naleving van de taalwet.” Als meer mensen Nederlands spreken en er positief tegenover staan zal het ook makkelijker zijn om de taalrechten van de Nederlandstaligen te laten respecteren, zo is haar redenering. "Meer loketbedienden die Nederlands spreken, is al een winst op zich."

"Assertieve aanpak"

Voor de naleving van de taalwet, het tweede luik, zijn de hefbomen eerder beperkt. Die maken immers vooral deel uit van de bevoegdheden van de Brusselse overheden én van het federale niveau. Van Achter beseft dat maar wil niet bij de pakken blijven zitten. Ze kiest voor een “assertieve aanpak” waarbij ze mee aan tafel wil gaan zitten met het college van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC), dat bevoegd is voor de tweetaligheid in de openbare ziekenhuizen.

Van Achter is ook van plan om de toepassing van de taalwet zelf aan te kaarten bij de Brusselse gemeentebesturen en de openbare ziekenhuizen in Brussel.

Van Achter: “We kennen allemaal het verhaal van de baby Cisse, die overleden is, terwijl noch de ambulanciers, noch het ziekenhuispersoneel de ouders in het Nederlands te woord konden staan. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar.”

Andere mogelijke instrumenten zijn het uitvoeren van taalmetingen in de Brusselse ziekenhuizen of burgers die zich gediscrimineerd voelen (juridisch) bijstaan in de strijd voor hun taalrechten.

Taalrechtbank

Vlaams Belang-parlementslid Dominiek Lootens-Stael is niet onder de indruk van de aangekondigde maatregelen. “Dit is kurieren am Symptom,” zo zegt hij. “We stellen ons met die taallessen als Vlaamse overheid in de plaats van de Franse gemeenschap die nu al jaren niet in staat is om leerlingen af te leveren die voldoende Nederlands kennen. En wij moeten dan op kosten van de Vlaamse belastingbetaler lessen Nederlands gaan organiseren?”

Lootens-Stael heeft zelf ook voorstellen om de taalwet in Brussel beter afdwingbaar te maken. Dat kan, volgens Lootens-Stael, door de vicegouverneur meer macht te geven zodat hij benoemingen van personeel zonder taalbrevet niet alleen kan schorsen, maar meteen ook vernietigen. Verder wil hij van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht een echte taalrechtbank maken en praktijktesten Nederlands invoeren in de ziekenhuizen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni