Verantwoordelijk zijn voor een stembureau op 22-jarige leeftijd, voelen hoe je belangrijk bent voor de democratie in je gemeente. Het is een bijzondere ervaring om zelf een deeltje te zijn binnen dat democratisch proces dat onze samenleving zo mooi en sterk maakt. Maar ik onthou vooral dat werken in een stembureau een uitstekende teambuilding oefening is, zegt Kevin Meyvaert.
Voorzitter van een stembureau: 'een uitstekende teambuilding oefening'
Eind augustus, ik word gebeld door de voorzitter van het hoofdbureau in Sint-Agatha-Berchem. Hij wil graag dat ik voorzitter word van een stembureau. “Er is nood aan jong bloed bij de voorzitters,” vindt hij. Als journalist met een passie voor politiek en student Pol&Soc zag ik het als een mooie uitdaging om zelf de touwtjes in handen te nemen van zo’n stemming.
Zondag 14 oktober, zeer waarschijnlijk de vroegste zondag uit mijn nog jonge leven. Om 6.45 uur stipt ben ik net op tijd aan het stembureau in de feestzaal van de gemeente. Ik heb geluk, er komt een man zichzelf aanbieden als bijzitter. Zo kan ik de ene bijzitter die niet is komen opdagen vervangen door een gemotiveerde vrijwilliger. Geweldig!
Toevloed
We zijn net om acht uur klaar om het bureau te openen. De dappere ochtendmensen komen met mondjesmaat binnen. Je denkt dan dat het allemaal zo moeilijk niet is. Tot het uurwerk aan de muur elf uur aangeeft. Elf uur wordt in stembureautermen “het uur van de toevloed” genoemd. Plots heb je dan een rij van de ingang tot aan het stembureau. Het is dan dat het echte werk begint.
"Elf uur wordt in stembureautermen 'het uur van de toevloed' genoemd. Plots heb je dan een rij van de ingang tot aan het stembureau. Het is dan dat het echte werk begint"
Het is ook net op dat uur dat de, zeg maar, moeilijkere mensen langskomen. Van het zagen over de zogezegd ingewikkelde elektronische stem tot het vragen aan een bijzitter voor wie hij moet stemmen. Ze passeren allemaal de revue. Om nog maar te zwijgen over de mensen die absoluut samen met hun familielid in het hokje willen stemmen, “want hij of zij begrijpt de stemcomputer niet zo goed”.
Teambuilding
Al deze moeilijke en stressvolle toestanden creëren wel een samenhorigheidsgevoel. Je voelt je plots verbonden met mensen die je nog geen halve dag kent. Mensen die er ’s ochtends duidelijk geen zin in hebben, maar die naarmate de tijd vordert steeds meer hun best doen en echt als ploeg beginnen te werken. Als voorzitter is dat voor mij het mooiste wat er kan gebeuren in een stembureau.
En als u in mei opnieuw gaat stemmen, dan zou ik eigenlijk een heel simpele boodschap willen meegeven. De voorzitters, secretarissen en bijzitters zijn bij verkiezingen echt van 7 uur tot 16 uur en later non-stop bezig met het in goede banen leiden van de democratie van het land. Een gewone “bedankt en veel succes voor vandaag” bij het verlaten van het stembureau, dat doet echt enorm veel deugd.
Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Brussel Kiest 2018 , voorzitter kiesbureau , gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.