| De N-VA wil minstens 3 keer meer openbare toiletten.

Drie keer meer openbare toiletten, maar in afwachting daarvan ook bloembakken die dienst doen als urinoir en openbare gebouwen die hun sanitair aanbieden aan passanten. Met die maatregels wil N-VA van Brussel “een plasvriendelijke stad” maken. “Maar gemeenschapswachten moeten ook kunnen beboeten”, zegt lijsttrekker Johan Van den Driessche.

De indringende geur van urine in een al dan niet vergeten hoekje: het zit Johan Van den Driessche, gemeenteraadslid en lijsttrekker bij de aankomende verkiezingen in Brussel-Stad voor N-VA, duidelijk hoog. “Je kan zo de plaatsen aanduiden waar het altijd gebeurt. De onleefbare stank is niet alleen lastig voor buurtbewoners, maar ook voor alle passanten en slecht voor het imago van de hoofdstad van Europa."

"Mensen zijn het beu of worden er moedeloos van, maar andere steden in Nederland en Zwitserland leren ons dat wildplassen niet zomaar bij een grootstad hoort", zegt Van den Driessche. En dus hebben de Vlaams-nationalisten in hun programma voor de hoofdstad, dat donderdag wordt voorgesteld, een heus ‘plasplan’ opgenomen. Op termijn wil de partij dat er minstens drie keer meer openbare toiletten komen.

Plassen in een bloembak? Moet kunnen

Maar in afwachting daarvan zijn er ook enkele tijdelijke oplossingen op korte termijn mogelijk. Zo wil N-VA het sanitair van openbare gebouwen meer openstellen voor passanten, als die toiletten op een secure plaats gelegen zijn. “Dat moeten we plaats per plaats bekijken, maar ik denk ook aan scholen, sportinfrastructuur of zelfs bedrijven”, aldus Van den Driessche.

"Het zijn dan wel vooral mannen die wildplassen, maar vrouwen hebben evenveel recht op goede sanitaire voorzieningen”

Johan Van den Driessche (N-VA)

Een ander voorstel is om zogenaamde “greenpees” te installeren, een bloembak die ook dienst doet als urinoir en waarvan de aarde later als ecologische meststof kan gebruikt worden. “Dat is natuurlijk wel een tijdelijke oplossing die bovendien alleen voor mannen gemakkelijk is. Het zijn dan wel vooral mannen die wildplassen, maar vrouwen hebben evenveel recht op goede sanitaire voorzieningen”, verduidelijkt Van den Driessche.

'Stadswachten moeten GAS-boetes kunnen uitschrijven'

Toch wil de partij niet enkel op preventie inzetten, maar ook meer GAS-boetes uitschrijven voor wildplassen. “Het probleem is dat we wel gemeenschapswachten hebben in de stad, maar zij mogen geen vaststellingen doen die kunnen leiden tot een GAS-boete. In andere steden zoals Gent kan dat wel, maar dit stadsbestuur geeft de bevoegdheid niet aan de stadswachten.” Daardoor is volgens Van den Driessche de pakkans vandaag te klein en worden de reeds overbevraagde politiediensten onnodig belast.

Tenslotte wil de partij ook meer goedgeplaatste camera’s installeren om mogelijke wildplassers al bij voorbaat te ontmoedigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Kiest 2018: Brussel-Stad , Samenleving , plasplan , urine , N-VA , Johan Van den Driessche , urinoir , openbaar toilet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni