Koekelberg: Pivin wil nog een vierde keer

Bettina Hubo
© BRUZZ
26/09/2018

Burgemeester Philippe Pivin (MR) maakt zich op voor een vierde termijn als burgervader. Maar de concurrentie roert zich. Behalve PS en Ecolo-Groen proberen nu ook CDH en N-VA enkele zetels af te snoepen van de Lijst van de Burgemeester.

| DE INZET |

 

Philippe Pivin behaalde met zijn Lijst van de Burgemeester al drie keer een absolute meerderheid. Zullen zijn uitdagers daar verandering in kunnen brengen?

 

Pivin kan met een uitgebreid palmares naar de kiezer. Zijn gemeente is goed gerund, er hangen overal camera’s, een flink aantal straten kreeg een heraanleg, onlangs werd een derde gemeentelijke crèche ingehuldigd, de renovatie van het OCMW-bejaardentehuis Jourdan is volop aan de gang en in de De Neckstraat ging Belgian Chocolate Village open.

Voorts kreeg de gemeente van het Brussels gewest nog een vernieuwd Simonisplein cadeau, van gemeenschapscentrum Platoo de populaire zomerbar Eliza en van de Vlaamse overheid twee fonkelnieuwe onderwijscampussen en een nieuwe Nederlandstalige bib.

Campagnekoorts

Bijna twintig jaar stonden de Franstalige christendemocraten op de lijst van burgemeester Philippe Pivin (MR) en ook deze keer leek het zo te gebeuren. Tot er gepraat moest worden over het aantal plaatsen.

 

CDH wilde er twee, net als in 2012, Pivin bood er één. Waarop CDH-schepen Véronique Lefrancq besloot een eigen lijst te maken, Alternative Humaniste.

 

Toch hebben oppositiepartijen PS en Ecolo-Groen de nodige kritiek. Het nieuwe chocolademuseum is volgens hen een prestigeproject, dat veel kost en weinig oplevert voor de buurt. Idem voor het internationaal circuscentrum Cirk, dat in de maak is. De groenen verwijten de burgemeester bovendien te weinig aandacht voor participatie en de zwakke weggebruiker, PS vindt dat er te weinig is gebeurd voor de jongeren.

Dat er in de gemeente iets moet gebeuren voor de jeugd, hebben zowat alle partijen intussen begrepen. Het kleine maar dichtbevolkte Koekelberg heeft de grootste concentratie jongeren van het gewest en de jeugdwerkloosheid is aanzienlijk.

"Terwijl de gemeente spectaculair verjongt, is er geen deftige politiek ten aanzien van jongeren."

Ahmed Laaouej (PS), de uitdager

Ahmed Laaouej, lijsttrekker PS in Koekelberg

Net als vorige keer zijn er 27 zetels te verdelen. Pivin hoopt met een lijst waarop, behalve MR, ook Défi en de Vlaamse partijen SP.A, Open VLD en CD&V staan, opnieuw de absolute meerderheid te halen. Zelf heeft hij zin om er nog een vierde termijn aan te breien. Intussen loopt zijn gedoodverfde opvolger Lucas Ducarme (plaats 3 op de LB) zich warm.

Omdat Pivin ook burgers - zonder partijkaart - op zijn lijst wilde, waren de plekken voor de andere partijen op LB beperkt. CDH kreeg niet de gevraagde twee plaatsen en besloot daarop afzonderlijk naar de kiezer te trekken, met een burgerlijst genaamd Alternative Humaniste. Pivin heeft er dus een concurrent bij. Ook de PS, die nu acht zetels heeft, zal zich wellicht niet onbetuigd laten. Lijsttrekker daar is opnieuw Ahmed Laaouej, sinds vorig jaar ook PS-fractievoorzitter in de Kamer. De kleurrijke PS-lijst zal vermoedelijk een flink deel van de allochtone kiezers kunnen bekoren. Ecolo-Groen presenteert een lijst met flink wat Nederlandstaligen. Wouter Hessels kreeg de tweede plaats, de ervaren Tinne Van der Straeten de derde.

Voor het eerst is er een N-VA-lijst. Die moest inderhaast gereshuffeld worden na het recente overlijden van lijsttrekker Aster Van de Velde. Het werd een minilijst met twee namen.

De Vlaamse schepen

Het moet al raar lopen wil Dirk Lagast (SP.A) niet opnieuw Vlaamse schepen worden. Net als Open VLD en CD&V staat SP.A al jaren op de lijst van burgemeester Philippe Pivin (MR). Het heeft de Vlaamse socialisten geen windeieren gelegd. Robert Delathouwer was schepen vanaf 1989. Twee jaar geleden gaf hij de fakkel door aan Lagast. Ook deze keer is er binnen de LB de afspraak dat Lagast Vlaamse schepen wordt, tenminste als hij wordt verkozen. Lagast kreeg de negende plek en staat dus achter Lamia Khan van Open VLD, die een goede vierde plek kon versieren.

Hoe scoort burgemeester Pivin op de baro(n)meter?

De Franstalige liberale Pivindynastie regeert al bijna veertig jaar over het koninkrijkje Koekelberg. Eerst vader Jacques en sinds 2001 zijn zoon Philippe. Die wordt gezien als een goede manager-huisvader, maar qua bestuursstijl lijkt hij een beetje op een negentiende-eeuwse baron: charmant maar met licht autoritaire trekjes.

Politiek landschap

politieklandschap Koekelberg

De liberalen zijn marktleider in Koekelberg. Dat heeft zeker met de figuur van de burgemeester te maken die het spel van de macht goed beheerst. Hij bestuurt met een absolute meerderheid. Toch is er een kaper op de kust: de PS. Die heeft de wind in de zeilen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg , Kiest 2018: Koekelberg , Philippe Pivin , gemeenteraadsverkiezingen 2018

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni