Het gemeentebestuur van Sint-Gillis heeft zijn niet-Belgische EU-burgers informatiebrieven over de lokale verkiezingen gestuurd, om hen aan te sporen te registreren. Niet enkel in het Nederlands of het Frans, zoals de wet voorschrijft, maar in de moedertaal van de Europese inwoner. Een unicum in het Gewest.
Sint-Gillis stuurde expats brieven in 26 talen
Het was een opmerkelijke brief die Eoin Bannon in de bus kreeg in zijn flat in Sint-Gillis.
Hij kreeg een brief met informatie over de komende gemeenteraadsverkiezingen, opgesteld in het Frans en in het Iers, de officiële EU-taal van zijn vaderland.
Unicum
Hij is niet alleen. Het gemeentebestuur van Sint-Gillis heeft in de voorbije maanden naar alle niet-Belgische EU-burgers die nog niet geregistreerd waren om te stemmen, een brief gestuurd in hun moedertaal. Het spoorde de expats daarin aan om zich in te schrijven voor de deadline van 31 juli, wat een primeur is in het Gewest. Volgens de taalwetgeving moeten officiële brieven minstens in een van landstalen verstuurd worden. Sint-Gillis deed daar dus een schepje bovenop en voegde een vertaling toe.
Volgens Carlo Luyckx (PS), de bevoegde schepen voor Europese Zaken, is dat een belangrijke geste voor de EU-burgers in zijn gemeente. "We wilden de mensen aanmoedigen om zich te laten registreren en wilden dat ook gemakkelijker maken," zegt hij. "Het is ook een kwestie van respect. En met succes. Er zijn nu om en bij de 3.200 niet-EU-burgers ingeschreven en 700 niet-EU-burgers." Dat is een stijging met drie procent.
Geruststellend
"Dit helpt om mensen gerust te stellen," zegt Tom Huddleston. Hij is een van de drijvende krachten achter de organisatie VoteBrussels, die niet-Belgische EU-burgers aanmoedigt om te gaan stemmen, en die ijvert voor een verregaand stemrecht voor expats in Brussel.
"Belgen beseffen niet goed wat het betekent om je te laten registreren als kiezer, omdat ze sowieso ingeschreven zijn. Stemplicht is dan weer iets wat veel niet-Belgen niet begrijpen," zegt hij. "De informatie is vaak moeilijk te vinden en mensen willen echt wel weten waar ze voor tekenen. Dit is een goede zaak."
Lees meer over: Sint-Gillis , Kiest 2018: Sint-Gillis , Politiek , gemeenteraadsverkiezingen 2018 , expats , EU-burgers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.