Brussel kiest

Brussel kiest: Brusselse jongeren over de buren

© BRUZZ
30/04/2024

In aanloop naar de verkiezingen nodigt radiopresentator Gunnar elke week jongeren uit voor een panelgesprek over hoe zij kijken naar de Brusselse politiek. Emma (20), Marouane (19), Mette (17), Hamid (19) en Maria (24) debatteren vanuit hun leefwereld over verschillende stellingen rond het wekelijkse verkiezingsthema van BRUZZ. Deze week, in de tweede editie: de buren.

Stelling 1: ‘Er is nog altijd te veel discriminatie en uitsluiting op de arbeids- en huurmarkt’

Marouane, Emma, Maria en Hamid bevestigen de stelling. Sommigen van hen komen nog te vaak in contact met discriminatie, en niet alleen op de huur- en arbeidsmarkt. Zo halen de twee jongens een concrete ervaring aan die plaatsvond op het openbaar vervoer. Maar Marouane merkt wel een positieve evolutie op: "In je laatste jaar op de hogeschool helpt de school bij het zoeken naar een job. De mentaliteit is aan het veranderen, maar er blijft een minderheid die benadeeld wordt ook op de huurmarkt."

De jongeren stellen ook dat ze het jammer vinden dat om die reden gemeenschappen vaak niet gemengd wonen in de verschillende wijken van Brussel. "Ik merk in mijn eigen kennissenkring dat elke nieuwe kennis die ik ontmoet uit hetzelfde milieu komt. Dat is niet alleen culturele achtergrond, ook op socio-economisch vlak," aldus Emma.

Stelling 2: ‘Leerkrachten moeten worden opgeleid om met discriminatie in een klas om te gaan’

De jongeren debatteren over de tweede stelling.

Hamid vertelde vorige week tijdens het panelgesprek over de centen dat hij zich niet altijd comfortabel voelt op school omwille van zijn achtergrond. Maria herkent dat gevoel. Na de middelbare school was ze enorm gemotiveerd om te beginnen studeren voor de opleiding Toegepaste Taalkunde. Ze spreekt meerdere talen, dus keek ze ernaar uit te beginnen aan de opleiding, tot een docent tegen haar zei: "Jij zal dat nooit kunnen, want Nederlands is niet jouw moedertaal." Maria kijkt daar met een teleurgesteld gevoel op terug: "Geef me op zijn minst een kans. Dat heeft me toen direct gedemotiveerd."

Stelling 3: ‘Er moeten meer noodopvangcentra zijn voor daklozen, ook in de lente en de zomer’

De jongeren debatteren over de derde stelling.

De jongeren zijn heel duidelijk over deze stelling: de daklozenproblematiek in Brussel moet tijdens de volgende legislatuur zeker aangepakt worden. Volgens hen kan dakloosheid gelinkt worden aan drugsverslavingen. "Als je geen huis hebt, kom je in contact met alle soorten mensen. Je kan beïnvloed worden om bepaalde dingen te doen, die je niet zou doen als je een huis had," stelt Maria.

De jongeren liggen wakker van de daklozenproblematiek in Brussel. Emma is er heel duidelijk over: "Ik vind dat wij als samenleving niet meer kijken naar daklozen als echte mensen. Maar dat zijn wél echte mensen zonder huis. Die worden compleet verwaarloosd en ik snap niet dat mensen daar niet elke dag van wakker liggen. Je kunt niet in Brussel rondlopen zonder een dakloze persoon tegen te komen op elke straathoek."

Stelling 4: ‘Jongeren vanaf 16 jaar moeten kunnen stemmen als ze dat willen’

De jongeren debatteren over de vierde stelling.

De jongeren reageren met gemengde gevoelens op een stemrecht vanaf 16 jaar. "Voor mij is 16 te jong," reageert Maria. "Je hebt dan nog niet de wijsheid om te weten wat beter is voor een land." Daar gaat Emma niet helemaal mee akkoord: "Ik vind eigenlijk dat heel de samenleving te weinig geïnformeerd is over de politiek. Jongeren weten er niks van, maar volwassenen ook niet. Oudere mensen stemmen al jaren op hetzelfde en kijken daar zelfs niet meer naar."

Het politiek engagement zou volgens Maria en Emma verbeterd kunnen worden door het op school meer aan bod te laten komen. Maar volgens Marouane spreken niet alle leerkrachten even objectief over politieke standpunten en partijen.

Elke week een thema: volgende week

De komende vier weken nodigt Gunnar de Brusselse jongeren nog uit in de studio. Ze debatteren over verschillende stellingen met betrekking tot de Brusselse politiek en haar uitdagingen. Volgende week hebben ze het over het thema ‘de stenen’ en gaan ze dieper in op alles wat te maken heeft met wonen en ruimtelijke ordening in Brussel.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni