Tot aan de verkiezingen op 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Ilyas Mouani (Vooruit.brussels) versus Quentin van den Hove (Open VLD) over samenleven in de hoofdstad.
Brussel kiest: 'Verbod op onverdoofd slachten? Eerst luisteren naar de mensen'
Vooruit.brussels en Open VLD zijn in principe voor het verbod op onverdoofd slachten, maar houden het in Brussel tegen, omdat ze een verlies van moslimstemmen vrezen. Het gevolg is dat zowel Van den Hove als Mouani aan het schipperen gaan bij de vraag over hoe zij in het Brussels parlement zouden stemmen, mocht het verbod opnieuw voorliggen.
Twee jaar geleden heeft het Brussels parlement een voorstel tot een verbod op onverdoofd slachten al eens verworpen. Dat had meteen gevolgen voor Fouad Ahidar, toenmalig fractieleider van Vooruit.brussels, die prompt uit het partijbureau gezet werd omdat hij tegen de partijlijn was ingegaan.
Vandaag zegt ook kersvers kandidaat van Vooruit.brussels Ilyas Mouani geen volmondig ja of nee: “Vooraleer ik zou stemmen ga ik naar mensen luisteren. Ik ben er voor iedereen, niet alleen voor moslims, maar luisteren naar wat er leeft, is wat iedere volksvertegenwoordiger moet doen.”
Van den Hove blijft ietwat sibillijns als hij zegt dat het debat over dierenwelzijn in Brussel “volledig uit zijn context” wordt getrokken: ”Door de wijze waarop het voorstel in 2022 in het Brussels parlement behandeld werd, wist je al dat het niet goed zou komen.” En: “In het laboratorium dat de Brusselse diverse samenleving is, moet je naar de positieve kant kijken.”
Ook over hoofddoeken en religieuze tekens aan het loket nemen de beide kandidaten een eerder ruimdenkend standpunt in. Van den Hove stoort zich ook in Londen niet aan sikhs met een tulband of gesluierde beambten bij de douane. "Dat zou ook in Schaarbeek moeten kunnen, zolang het deel uitmaakt van het uniform.”
Mouani wijst erop dat wij sommige vrouwelijke leerkrachten “kwijt zijn” omdat ze niet met een hoofddoek voor de klas mogen staan. “Laat mensen zijn wie ze willen zijn. Voor mij is het niet belangrijk wat op je hoofd staat, maar wat er in je hoofd omgaat. En hoe wil je trouwens vrouwen met een hoofddoek zelfstandig maken als ze zonder hoofddoek niet mogen gaan werken?”