Belga

 

| Ahmed Laaouej (PS)

Brussels parlement acht PS-voorstel om uitweg uit formatie te vinden ‘onontvankelijk’

JB
© BRUZZ
29/01/2025
Updated: 29/01/2025 20.02u

Enkele uren na het voorstel van Brussels PS-voorzitter Ahmed Laaouej om de Brusselse regering via een stemming te vormen, heeft de griffie van het Brussels Parlement zijn voorstel al begraven. Het plan van Laaouej wordt beoordeeld als “onontvankelijk”, maar de PS weerlegt het advies intussen in een reactie.

Eerder vandaag stelde Laaouej voor om via het Brussels Parlement een uitweg uit de geblokkeerde Brusselse formatie te vinden. Hij deed daarvoor een beroep op de tweede paragraaf van artikel 35 uit de Bijzondere Brusselwet.

Die schrijft voor dat wanneer de Brusselse regeringsvorming op een dood spoor zit, minstens vijf volksvertegenwoordigers een lijst kunnen indienen met een kandidaat voor de nieuwe Brusselse minister-president. Die stap is al gezet: de PS heeft vandaag Brussels formateur David Leisterh (MR) voorgedragen als regeringsleider.

Vervolgens zouden de Nederlandstalige en Franstalige ministers voorgedragen worden, die daartoe elk een meerderheid in de afzonderlijke taalgroep nodig hebben. Nadien zou over de kandidatuur van elke minister gestemd worden in het Brussels Parlement, niet in elke aparte taalgroep.

In de praktijk zouden de twee Nederlandstalige ministers dus grotendeels door de Franstalige partijen verkozen worden. Maar het voorstel werd woensdagavond al onontvankelijk verklaard.

‘Verkeerde interpretatie’

Grondwetspecialist Quinten Jacobs, die onze redactie kon spreken, zegt dat “Laauouej een verkeerde interpretatie aan de bijzondere Brusselwet geeft". "De minister-president kan niet afzonderlijk van de andere ministers worden verkozen.”

Belga bericht dat de omstandige uitspraak is overgemaakt aan Laaouej. De brief is ondertekend door de huidige parlementsvoorzitter, Bertin Mampaka (MR), blijkt uit een kopie van het document dat via goede bron bemachtigd werd.

De griffie concludeert dat vijf PS-Kamerleden die Leisterh voordroegen "kunstmatig" de verkiezing van de minister-president "geïsoleerd" hebben.

Dus niet louter de minister-president had voorgedragen moeten worden, zoals de PS deed, maar "de hele regering" die in de bewuste passages van de Bijzondere Brusselwet worden vernoemd waarop de PS zich beroept. "Er kan dus geen gevolg gegeven worden aan het voorstel om een nieuwe minister-president van de regering te benoemen", klinkt het.

'Overhaast'

In een reactie betwist de PS "het overhaaste advies" van de griffiediensten van het Parlement.

"Het is eerst en vooral verbazingwekkend dat in de verzonden brief met dit advies wordt verwezen naar de heer David Weytsman (MR) als ondertekenaar van het voordrachtsdocument. Dit is niet het geval. Het is evenzeer verbazingwekkend dat de griffiediensten verwijzen naar de kwestie van de taalkundige rol van David Leisterh, terwijl hij werd verkozen op een Franstalige lijst en als zodanig de eed heeft afgelegd."

De Franstalige socialisten weerleggen het advies en verwijzen opnieuw naar de Bijzondere Brusselwet, die volgens hen wel degelijk de constructie zou toelaten. "De griffiediensten laten de bijzondere wet duidelijk iets zeggen wat zij niet zegt en hanteren daardoor een interpretatie die in strijd is met de wet."

Vrijdag zal de PS in de plenaire vergadering officieel laten vaststellen dat er geen kandidatenlijst is ingediend onder de gewone procedure en vervolgens vragen om de procedure voort te zetten.

Brussel zonder regering

Meer dan 8 maanden na de verkiezingen is een politiek akkoord in Brussel verder weg dan ooit. BRUZZ vraagt zich af ‘Hoelang nog?’ en toont de impact van de impasse in feiten, cijfers en meningen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Brussel zonder regering , Ahmed Laaouej

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni