Brussels formateur David Leisterh moet overgaan tot een stemming in het Brussels parlement voor de vorming van een regering. Dat stelt DéFI-voorzitster Sophie Rohonyi woensdag voor in Le Soir en op de RTBF-radio.
Défi wil Brusselse regeringsvorming via stemming in parlement
Leisterh is een nieuwe gespreksronde gestart nadat de PS uit de onderhandelingen voor een Brusselse regering is gestapt. De Franstalige socialisten willen niet aan tafel zitten met N-VA, terwijl die partij net deel uitmaakt van de coalitie die de Nederlandstalige formateur Elke Van den Brandt aan Vlaamse kant op de been wil brengen.
De formatie voor een Brusselse regering zit dus opnieuw in een impasse. DéFI heeft altijd neen gezegd tegen een alliantie met N-VA. Om het probleem te omzeilen, pleit Rohonyi ervoor terug te grijpen naar een bepaling in de wet die nooit eerder werd toegepast.
Daarbij zou het Brussels parlement zich met een absolute meerderheid uitspreken over elk lid van de regering. De voorstellingsakte van de kandidaten moet dan ook ondertekend worden door een meerderheid in de taalgroep.
'Uitzonderlijke oplossing'
"Indien er geen akkoord is tussen Franstaligen en Nederlandstaligen kunnen we een Brusselse regering instellen die een absolute meerderheid heeft in het Brussels parlement in plaats van een dubbele meerderheid. Voor uitzonderlijke situaties zijn er uitzonderlijke oplossingen", vindt Rohonyi.
"We maken een vorm van chantage mee. Een heel kleine minderheid in het parlement die de wet dicteert met een institutionele agenda en die de Franstalige en Nederlandstalige Brusselaars een regering met volheid van bevoegdheden afneemt."
DéFI is de opvolger van het FDF en komt op voor de belangen van de Franstaligen in Brussel en in de Vlaamse rand. Ze telt zes zetels in het Brussels parlement en is daarmee de kleinste Franstalige partij. Ze heeft één zetel in de Kamer en geen enkele in het Waals parlement.
Ecolo: 'Brussels systeem is gasfabriek geworden'
Een andere partij die tot nu toe niet in beeld kwam bij de onderhandelingen is Ecolo. De Franstalige groenen zien meer heil in een hervorming van het institutioneel systeem in Brussel.
Ze doelt daarmee op de versnippering van de stemmen aan Vlaamse kant in de hoofdstad, die de zaken er op zijn zachtst gezegd niet op gemakkelijker heeft gemaakt. "Het model dat dertig jaar geleden is bedacht is een gasfabriek geworden", vindt ontslagnemend minister Zakia Khattabi op BX1.
Ecolo wil deelnemen aan een denkoefening over een hervorming van de instellingen in Brussel. In een regering stappen willen de groenen niet. De partij kreeg een zware klap bij de verkiezingen en kiest daarom voor de oppositie.
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , brusselse formatie , Sophie Rohonyi