Meerderheid met radicaal-links zorgt niet voor trendbreuk in Vorst

Kris Hendrickx
© BRUZZ
25/11/2024
Updated: 25/11/2024 17.23u

De Vorstse meerderheidspartijen hebben maandagochtend hun bestuursakkoord voorgesteld. Dat naast PS-Vooruit en Ecolo-Groen voor het eerst in het gewest ook PTB-PVDA meeregeert zorgt niet echt voor een trendbreuk. De radicaal-linkse partij belooft betere participatie over mobiliteit, wil het onderwijs goedkoper maken en de prijs van overheidsdocumenten drukken.

Tijdens de voorstelling van het bestuursakkoord, dat 'solidair, ambitieus en verantwoordelijk' wil zijn, werden zowel de bevoegdheidsverdeling als de inhoudelijke krachtlijnen voorgesteld. Charles Spapens (PS) wordt burgemeester en zijn PS-Vooruitlijst krijgt daarnaast nog drie schepenen, waarvan de namen pas later worden meegedeeld.

Onder meer de bevoegdheden Cultuur, Financiën, Economische Ontwikkeling, Openbare Werken en Onderwijs zitten bij de socialisten, die de namen van hun schepenen nog moeten bekrachtigen.

Ecolo-Groen krijgt twee schepenen en het OCMW-voorzitterschap. De groenen zullen onder meer verantwoordelijk zijn voor Stedenbouw, Mobiliteit, Klimaat en Stadsvernieuwing. De bevoegdheid Participatie wordt gedeeld met PTB-PVDA.

Nieuwkomer in de politiek Flo Flamme (Groen) wordt schepen van Mobiliteit, Stedenbouw en Nederlandstalige Aangelegenheden. Ontslagnemend schepen Alain Mugabo (Ecolo) wordt onder meer eerste schepen. Séverine de Laveleye (Ecolo) zal het OCMW voorzitten.

Bij radicaal-links wordt lijsttrekker Simon de Beer bevoegd voor Huisvesting, Netheid en Participatie (die laatste bevoegdheid dus samen met Ecolo-Groen). De partij krijgt verder nog twee schepenambten (voor Oumnia Berrahal en Jacyara Farias De Azevedo) en zal onder meer over Werkgelegenheid, Gezondheid en Preventie gaan.

96011807-whatsappimage2024-11-25at135158.jpeg

KH/BRUZZ

| Simon De Beer (PTB-PVDA), Charles Spapens (PS) en Séverine de Laveleye (Ecolo) tijdens de voorstelling van het akkoord in het Brassgebouw.

Stempel van PTB-PVDA

Vorst is de eerste gemeente ooit in het gewest waar een bestuursakkoord met PTB-PVDA wordt voorgesteld. Het was dan ook uitkijken naar de teneur van dat akkoord. Tijdens de voorstelling in cultureel centrum BRASS bleven grote verrassingen evenwel uit. Enkele accenten dragen wat meer de stempel van de radicaal-linkse partij, maar die maatregelen passen net zo goed in de visie van socialisten en ecologisten (die samen al de vorige meerderheid vormden).

Zo zal de toekomstige meerderheid haar inspanningen voortzetten om het onderwijs goedkoper te maken en zullen ook overheidsdocumenten minder duur worden. Verder wordt het mobiliteitsplan dat in de vorige legislatuur werd gestemd wel uitgevoerd, maar zal de participatie grondiger gebeuren en moet het ook mogelijk zijn om beslissingen terug te draaien als maatregelen niet het gewenste effect hebben.

PTB-PVDA krijgt onder meer de bevoegdheid Huisvesting en kijkt uit naar de creatie van 200 woningen in Vorst. Het gaat echter om projecten die de vorige meerderheid al besloot.

Financiële marge om nieuwe projecten op te starten is er op dit moment nog niet. Vorst kijkt daarvoor naar het gewest.

Een van de maatregelen waar kopman De Beer nog verder op inging is de invoering van praktijktests tegen discriminatie. Dat zou gebeuren in samenwerking met het gewest. PTB-PVDA gaat er ook nog prat op dat er een ombudsman komt om klachten over de administratie te behandelen.

20241125_SIMON_DE_BEER_PVDA_PTB.jpg

Belga

| Simon de Beer (PTB-PVDA).

Herontwikkeling Audifabriek

Burgemeester in spe Charles Spapens legde nog de nadruk op veiligheid en meer nabijheidspolitie. Het bestuur wil niet alleen een commissariaat de klok rond, maar dat kantoor ook de hele week open houden.

Spapens zei ook dat de gemeente de industriële herontwikkeling van de site van Audi wil ondersteunen. De toekomstige bestemming moet voor de gemeente ook duurzame jobs creëren in het gewest.

De groenen kondigden aan dat ze 14.000 vierkante meter gaan ontharden in Vorst, onder meer op speelplaatsen van scholen en op plekken waar dat overstromingen kan helpen verhinderen. De gemeente wil ook dat de hele site van het Wielsmoeras behouden blijft als groene zone.

Op mobiliteitsvlak komt er over enkele weken een verkeersveiligheidsplan dat voortborduurt op werk uit de vorige legislatuur. Het bestuur wil ook het mobiliteitsplan in uitvoering brengen dat al in 2022 werd gestemd. Dat die uitvoering op zich liet wachten heeft onder meer te maken met het aarzelende verloop van de mobiliteitsdiscussie in Sint-Gillis, waarmee Vorst een Good Move-maas deelt.

20241125_DE_LAVELEY_ECOLO_GROEN.jpg

Belga

| Séverine de Laveleye (Ecolo-Groen).

Financiën

De lijst met plannen van het nieuwe bestuur oogt vrij voorzichtig en dat heeft veel te maken met de financiële toestand van Vorst, dat net zoals veel gemeenten in Brussel onder voogdij staat van het Gewest. "In het eerste jaar is er slechts circa 200.000 euro aan nieuw beleid voorzien," zegt Spapens aan onze redactie.

Gevraagd waar het gemeentebestuur kan besparen, verwijst de toekomstige burgemeester onder meer naar een audit van de gemeentediensten, die ook in het bestuursakkoord staat.

Unionstadion

Over een eventueel stadion van voetbalploeg Union op de Bemptsite zegt het akkoord dat de meerderheid wil dat Union in Vorst blijft. Of er een nieuw stadion komt, zal van een reeks criteria afhangen, die al in 2023 door de gemeenteraad werden gestemd. Het gaat dan onder meer over mobiliteit, overlast voor omwonenden en waterbeheer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Brussel kiest: gemeente , meerderheidsakkoord , coalitie , PTB-PVDA , Simon de Beer , Flo Flamme , Charles Spapens , Séverine de laveleye , Audi Vorst , Good Move , alain mugabo , Bemptsite , Oumnia Berrahal , Jacyara Farias De Azevedo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni