Het gloednieuwe college van burgemeester en schepenen van de stad Brussel heeft donderdag de beleidsprioriteiten en het stadsproject voor de komende zes jaar voorgesteld. De bedoeling van het akkoord is om "van Brussel een nog aantrekkelijkere stad te maken". Dat hebben de coalitiepartijen PS-Vooruit, MR+ en Les Engagés-CD&V donderdag meegedeeld tijdens een gezamenlijke persconferentie.
'Orde op zaken stellen': nieuw Brussels bestuur zet in op vlotter verkeer en mooiere stad
De samenstelling van het college is als volgt: Faouzia Hariche (PS) wordt schepen van Openbaar Onderwijs, Jeugd en Kinderopvang. Schepen Anaïs Maes (Vooruit.brussels) zal de bevoegdheden Stedenbouw, Openbare Ruimte, Mobiliteit en Nederlandstalig Onderwijs op zich nemen.
Ontslagnemend Brussels staatssecretaris voor Huisvesting en Gelijke kansen Nawal Ben Hamou (PS) sleept de bevoegdheden Huisvesting, Gelijke Kansen, Toerisme en Grote Evenementen in de wacht. De PS krijgt ook Financiën en Netheid toebedeeld, waarvoor Anas Ben Abdelmoumen garant zal staan.
De liberalen van MR+ leveren met David Weytsman de voorzitter van het OCMW in Brussel, terwijl Florence Frelinx de eerste schepen wordt en de bevoegdheden Sport, Openbaar en Historisch Erfgoed, Groene Ruimtes en Dierenwelzijn krijgt. Clémentine Buggenhout wordt schepen van Burgerlijke Stand, Senioren en Smart City-beleid.
Frederik Ceulemans (Open VLD) wordt bevoegd voor Klimaat, Stadsvernieuwing, Participatie en Nederlandstalige Aangelegenheden (uitgezonderd het Nederlandstalig onderwijs).
Didier Wauters krijgt als enige Les Engagés-schepen de post Economie, Werk, Handel en Gemeentelijke Uitrusting voor zijn rekening.
Orde op zaken stellen
Het gloednieuwe schepencollege wil vooral investeren in kwaliteitsvolle en toegankelijke openbare diensten voor iedereen. De komende legislatuur willen de schepenen onder leiding van burgemeester Close (PS) inzetten op "een verantwoordelijke stad" met een strikt begrotingsbeheer om "een efficiënte en toekomstbestendige koers te waarborgen".
MR-kopman David Weytsman, die tijdens de campagne het cliëntelisme van de PS had gehekeld, herhaalde een aantal keer dat er orde op zaken moest gesteld worden binnen de Stad: "Il faut mettre de l'ordre".
Vlotter rijden in de Marollen
Op mobiliteitsvlak maakt de MR zich sterk dat het (auto)verkeer in de toekomst vlotter zal worden. Weytsman zegt dat het bestuur ook wijzigingen binnen de Vijfhoek wil bekijken, waar het mobiliteitsplan is ingevoerd. Zo moet het opnieuw vlotter rijden worden in de Marollen en de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwwijk.
De bevoegdheid mobiliteit ligt overigens niet bij de MR, die campagne voerde tegen Good Move, maar bij Vooruitschepen Anais Maes.
Brussel moet daarnaast ook een pak gastvrijer worden met waardering voor historisch, natuurlijk en openbaar erfgoed. Ook maakt men ook gewag van de aanleg van nieuwe groene ruimtes en netheid als beleidsprioriteiten.
Drugsplan
Daarnaast zal het gloednieuwe college van de stad Brussel onder meer drastisch inzetten op veiligheid. Zo versterkt het college het bestaande drugsplan met een "geïntegreerde aanpak" waar ook preventie, zorg, volksgezondheid en de strijd tegen drugshandel deel van uitmaken.
De PS liet zich volgens Philippe Close ook overtuigen door de MR om veel meer op koopwoningen in te zetten bij nieuwe projecten.
Het eigenlijke bestuursakkoord is nog niet helemaal klaar en wordt pas in december voorgesteld.
Lees meer over: Brussel-Stad , Brussel-Stad kiest , Politiek , Philippe Close , David Weytsman , bestuursakkoord , schepencollege
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.