Een staatshervorming na 9 juni is geen prioriteit voor de Parti Socialiste. En een tweederdemeerderheid vinden om die te realiseren is politieke fictie.
PS: 'Geen staatshervorming na de verkiezingen'
De N-VA heeft opnieuw van het confederalisme haar prioriteit gemaakt voor de komende legislatuur. Daar zijn institutionele onderhandelingen voor nodig. En die vergen een tweederdemeerderheid.
Na de vorige verkiezingen, nog voor er een federale regering was, hebben PS en N-VA enkele weken samengezeten, in 2020, om een akkoord te zoeken. Dat is toen niet gelukt. "We hebben dat gedaan omdat iedereen het ons vroeg, ons smeekte om met N-VA te onderhandelen. Het was onze plicht als eerste Franstalige partij. We deden dat omdat er al meer dan honderd dagen geen regering was," zei Pierre-Yves Dermagne (PS) op het RTL-programma Rendez-Vous.
Daarna kwam de Vivaldi-meerderheid, zoals de PS het voorzien had in 2019. De staatshervorming is niet meer op de agenda gekomen. "Er zijn geen onderhandelingen in de coulissen," zegt Dermagne. "We denken dat het geen prioriteit is. De prioriteiten zijn sociaal, economisch en op vlak van veiligheid."
"Het volstaat om naar het politieke schaakbord te kijken. Er is geen tweederdemeerderheid voor een staatshervorming. Aangezien de extreme partijen worden uitgesloten, Vlaams Belang en PVDA, is er geen tweederdemeerderheid mogelijk. De PS is altijd voorstander geweest van de dialoog maar vandaag zijn institutionele hervormingen geen prioriteit", voegt Dermagne daar nog aan toe.
Sinds enkele maanden zet de opkomst van het Vlaams Belang de N-VA onder druk. Die kan haar plaats als eerste partij in Vlaanderen verliezen. Dat doet vragen rijzen over een mogelijke samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang. "We horen bij N-VA soms dat het nooit met het Vlaams Belang in zee zal gaan, en andere stemmen sluiten dat niet uit. De N-VA moet klare wijn schenken," waarschuwt Dermagne. "Als N-VA een coalitie zou maken met het Vlaams Belang, riskeert ze zichzelf onmogelijk te maken."
Lees meer over: Brussel , Brussel kiest: Kamer , PS , staatshervorming