De nationale waakzaamheidscommissie van de PS annuleert de stemming waarbij Mohammed Kalandar in Molenbeek tot schepen is benoemd, wegens procedurefouten. Het is het zoveelste incident op rij bij de Molenbeekse PS-afdeling. Volgens politicoloog Pascal Delwit (ULB) ligt de verklaring deels bij de versplintering. "Het is meer een verzameling van groepen rond bepaalde personen, die elkaar vaak niet kunnen uitstaan."

©
| Molenbeeks PS-schepen Mohammed Kalandar
PS annuleert benoeming Molenbeekse schepen Kalandar
De totstandkoming van de Molenbeekse meerderheid was de voorbije maanden al een erg hobbelig parcours. Daar komt nu nog een obstakel van formaat bij: de nationale waakzaamheidscommissie van de PS annuleert immers de ledenstemming van 5 december, waarbij de schepenen voor de PS werden benoemd. Dat bevestigt een woordvoerder van de PS aan onze redactie. De commissie stelt dat teruggekeerd moet worden naar de oorspronkelijke stemming van 26 november.
De uitspraak betekent vooral dat de benoeming van Mohammed Kalandar wordt geannuleerd en dat Khalil Boufraquech deel moet uitmaken van het college. Die laatste werd op 26 november als OCMW-voorzitter aangeduid door de PS, maar moest die functie afstaan toen PS en PTB toch nog een derde meerderheidspartner aan boord hesen (Molenbeek Autrement).

© Khalil Boufraquech
| Khalil Boufraquech neemt normaal het schepenambt over van Mohammed Kalandar.
De uitspraak van de commissie komt er na een klacht van een PS-militant.
Procedurefouten
De commissie oordeelt dat er verschillende fouten zijn gemaakt bij de verkiezing van 5 december. Zo was er geen reden om een tweede stemronde te organiseren, ziet de instelling een probleem met de oproep om aan de stemming deel te nemen én ook met de samenstelling van de groep kiezers. De nationale commissie gaat daarmee in tegen een eerdere beslissing van de gewestelijke commissie, die vernietigd wordt.
Tegen Kalandar loopt ook nog een klacht bij de gewestelijke waakzaamheidscommissie vanwege posts op sociale media, waarin hij de extremistische tour opgaat. De MR stapte vanwege die posts ook naar het parket.
Kalandar werd schepen nadat ook zijn voorganger Yassine Akki (PS) al in opspraak was gekomen, wegens verkrachting van een minderjarige in 2001.
Hoe het nu verder moet in Molenbeek is niet helemaal duidelijk. Kalandar zou immers zelf ontslag moeten nemen om plaats te maken voor opvolger Boufraquech. Burgemeester Catherine Moureaux is ondertussen opnieuw afwezig wegens ziekte, zeker tot eind maart.
Politieke soap
De annulering van de stemming is de zoveelste episode in wat langzaam op een politieke soap lijkt in Molenbeek. Vooral bij de lokale PS stapelen de incidenten van verschillende aard elkaar op. Burgemeester Catherine Moureaux viel daar ook voor de verkiezingen al eens maandenlang uit, na een fysieke aanvaring met een schepen van haar eigen meerderheid. Op dit moment is ze opnieuw out, sinds begin februari.
De onvrede over Kalandar binnen de PS-fractie leidde er de voorbije maanden ook al toe dat meerdere gemeenteraadsleden niet kwamen opdagen op de gemeenteraad, waardoor er niet genoeg aanwezigen waren voor een geldige vergadering.
Autoritaire Moureaux
Verschillende PS-schepenen werden de voorbije legislatuur ook geplaagd door schandaaltjes. En ook de verhouding tussen het bestuur en de administratie verzuurde in de vorige bestuursperiode danig, in die mate dat de vijf hoogste ambtenaren een open brief schreven over het ‘dwingende en oneerbiedige gedrag’ van het bestuur en met name burgemeester Moureaux.
Ook Gloria Garcia Fernandez, fractieleidster voor MR/Open VLD ziet de bestuursstijl van Catherine Moureaux als de belangrijkste factor voor de politieke chaos. “De burgemeester denkt dat ze gewoon kan beslissen en dat de anderen maar moeten luisteren, maar die managementstijl van 20 jaar geleden werkt vandaag niet meer. Mensen willen participeren. Op die manier raakt ze ook in aanvaring met andere kandidaten op haar lijst en in haar college.”
Een goedgeplaatste bron stelt dan weer vast dat Moureaux vooral aan micromanagement doet, zowel bij tegen- als medestanders. "Dat demotiveert die mensen én het zorgt er ook voor dat je crasht als micromanager."
"De Molenbeekse PS-afdeling is meer een verzameling van groepen rond bepaalde personen, die elkaar vaak niet kunnen uitstaan"
politicoloog (ULB)

Politicoloog, Brusselaar en PS-kenner Pascal Delwit (ULB) zit op dezelfde lijn. “Ook haar vader Philippe was al autoritair, maar hij kon zich dat in zekere zin permitteren: hij was ook gewestelijk voorzitter van de PS, terwijl de dochter toch vooral overhoop ligt met die PS-federatie. Hij is ook niet zo geparachuteerd in Molenbeek zoals Catherine dat wel is.”
Delwit wijst er nog op dat de Molenbeekse PS-afdeling niet echt functioneert als collectief. “Het is meer een verzameling van groepen rond bepaalde personen, die elkaar vaak niet kunnen uitstaan. Je hebt de clan rond Moureaux, die rond Ikazban, enz."
"Bij het samenstellen van de lijst telt dus niet enkel de competentie van een persoon of zijn electoraal gewicht, maar ook de afweging of hij wel tot de groep van bijvoorbeeld de burgemeester hoort. Mogelijk verklaart dat waarom er mensen schepen worden waarvan we nadien horen dat ze een bedenkelijk verleden hebben.”
Onder voogdij
Die versplinterde PS is bovendien deel van een meerderheid die eerder krap is. “Individuele gemeenteraadsleden hebben daardoor meer macht en laten die ook gelden", analyseert de politicoloog.
Brengt de toekomst meer van hetzelfde, met incidenten die elkaar blijven opvolgen? “Niet noodzakelijk,” denkt Delwit. “Het Gewest kan de lokale afdeling ook onder voogdij plaatsen. Hoe langer dit aansleept, hoe waarschijnlijker."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Jans-Molenbeek kiest , Politiek , Mohammed Kalandar , Molenbeekse PS , PS , waakzaamheidscommissie