Verkiezingen 2024: Jan Wostyn, lijsttrekker Vlaams parlement  (Voor U)

Voor U

| Jan Wostyn, lijsttrekker Vlaams parlement (Voor U)

‘In minstens tien gemeenten geen Nederlands aan het loket’

SVG
© BRUZZ
04/06/2024

Jan Wostyn, kandidaat voor Voor U voor het Vlaams Parlement, kon in tien Brusselse gemeenten niet in het Nederlands geholpen worden. Dat stelde hij samen met een gerechtsdeurwaarder vast. Hij dient klacht in bij de vicegouverneur en bij het Vast Comité voor Taaltoezicht, omdat de gemeentebesturen hiermee manifest de taalwet overtreden.

Wostyn zegt zelf minder goed Frans te spreken dan Nederlands. Hij moest, als verkiezingskandidaat, ook heel wat gemeentebesturen bezoeken om de lijsten in orde te krijgen.

Hij voerde in tien gemeenten gesprekken in het Nederlands, of deed daar een poging toe, maar kreeg daar telkens het deksel op de neus. In vier andere gemeenten die hij bezocht lukte dat wel.

Dat blijkt uit een klacht die hij heeft ingediend bij de vicegouverneur Jozef Ostyn, bevoegd voor de naleving van de taalwet, en bij het Vast Comité voor Taaltoezicht. Ticketjes of infobladen die enkel in het Frans bestaan (Evere, Sint-Agatha-Berchem, Oudergem, Elsene) of essentiële gemeentedocumenten die niet in het Nederlands voor handen zijn (Anderlecht, Evere) waren schering en inslag.

Gebrekkig Nederlands

Hij stootte vooral op ambtenaren die de tweede landstaal niet of onvoldoende machtig zijn voor een normaal gesprek en hem uiteindelijk vragen om het gesprek in het Frans verder te zetten. Soms riepen ze er een collega bij, die hem ook alleen in gebrekkig Nederlands kon verder helpen.

Wostyn kon, samen met een gerechtsdeurwaarder, overtredingen van de taalwet noteren in Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek, Evere, Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Brussel Stad, Ukkel, Oudergem, Anderlecht en Elsene.

Hij vraagt nu via een officieel schrijven aan de vicegouverneur om gepaste maatregelen te nemen om de structurele problemen met de tweetaligheid van de Brusselse gemeenteebesturen op te lossen.

Minister voor het Nederlands

“We slagen er vijfendertig jaar na de oprichting van het gewest nog altijd niet in om tweetalige gemeentebesturen te krijgen,” zegt Jan Wostyn aan BRUZZ. “Nochtans is het gemeenteloket voor veel mensen het eerste contactpunt. De tweetaligheid was bij de Nederlandstalige partijen die het gewest mee besturen duidelijk geen prioriteit.”

“Het perfide is natuurlijk dat Vlamingen zich hier zo niet thuis gaan voelen en de stad zullen verlaten. Hoog tijd dat de gelijkwaardigheid tussen Nederlands en Frans wordt afgedwongen.”

Wostyn roept de volgende regering ook op om werk te maken van een minister voor het Nederlands.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni