Na hun succes bij de verkiezingen in juni klikten MR en Les Engagés zich vast voor verschillende regeringen. Maar konden ze die prestatie herhalen bij de gemeenteraadsverkiezingen? Hoewel het kartel in twee gemeenten de overwinning kon claimen, bleef een turqoise-blauwe golf uit. Wel werd een tweede plek in nog eens drie gemeentes gehaald.
Heeft de alliantie MR-Les Engagés haar succesformule van juni herhaald?
De krachttoer van juni wilden partijvoorzitters George-Louis Bouchez en Maxime Prévot maar al te graag overdoen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De MR-Les Engagés vertegenwoordiging op verschillende bestuursniveaus was bovendien een strategisch overtuigingsargument voor lokale kandidaten tijdens de kiescampagnes. Zo zou het eenvoudiger zijn om aan grensoverschrijdende dossiers te werken.
In Brussel kwamen ze uiteindelijk in zeven gemeenten samen op. Zo ook in Sint-Pieters-Woluwe, waar ze samen de vernieuwde Lijst van de Burgemeester vormden en de overwinning kunnen claimen. De lijst van burgemeester Benoît Cerexhe (Les Engagés) behaalde er een absolute meerderheid met zestig procent van de stemmen.
Ook in Watermaal-Bosvoorde kon de samenwerking tussen MR en Les Engagés overtuigen. Zo doet het kartel haasje-over met Ecolo-Groen, die al twaalf jaar de burgemeester leverden.
Tweede plaats
In Schaarbeek haalde PS nét de bovenhand van kartellijst MR-Les Engagés, al hebben ze in principe een gelijk aantal zetels. In principe, want dinsdag zorgde een – intussen ontkende – overloop van een onafhankelijk gemeenteraadslid meteen voor chaos.
En ook in Oudergem wisten ze te overtuigen, en kwamen ze met 22,9 procent van de stemmen op een tweede plek terecht. Naar alle waarschijnlijkheid door kiezers af te snoepen van Ecolo-Groen.
In Anderlecht werd eveneens een tweede plaats bemachtigd, al behaalde MR-kopstuk Gaëtan Van Goidsenhoven meer voorkeursstemmen (5.520) dan huidig burgemeester Fabrice Cumps (PS), die met een pak minder stemmen (3.412) toch de burgemeestersjerp claimt. En ook in Elsene belandde de alliantie op de tweede plaats.
Tot slot kwam het kartel ook in Sint-Joost-ten-Node samen op, maar in de Emir Kir-gemeente blijft het kartel steken op de vierde plaats.
Bestaande burgemeesters blijven in het zadel
Toch werden de krachten niet overal gebundeld. Zo wisten MR-burgemeesters zoals Boris Dilliès in Ukkel en Vincent De Wolf in Etterbeek hun positie in hun eentje te behouden, al had die laatste wel een voorakkoord met (onder meer) Les Engagés gesloten.
Dat gold ook voor de Les Engagés-burgemeesters, die alle drie hun positie konden bestendigen zónder MR: Christian Lamouline in Sint-Agatha-Berchem, Jean-Paul Van Laethem in Ganshoren en Claire Vandevivere in Jette.
"Waar we al sterk stonden, gingen we alleen verder, waar er een strategisch belang was, hebben we onze krachten gebundeld met MR."
Wel of niet samenwerken? Die keuze werd lokaal gemaakt en hield onder meer rekening met ideologische voorkeuren. Christophe De Beukelaer, Brusselse partijvoorzitter van Les Engagés: "Vooral op het gebied van gezondheid, ecologie en sociale kwesties zijn er verschillen met de MR. We zijn het wel eens over zaken zoals ondersteuning van ondernemers, goed bestuur en budgetbeheer."
De keuze om samen te werken, was daarnaast ook strategisch: "Waar we al sterk stonden, gingen we alleen verder, waar er een strategisch belang was, hebben we onze krachten gebundeld met MR," verklaart De Beukelaer.
De Beukelaer is tevreden met de behaalde resultaten. "Ons doel was om het aantal meerderheden waar Les Engagés deel van uitmaakt te verdubbelen, net als het aantal schepenen. Het aantal gemeenteraadsleden is al verdubbeld, van 36 naar 64. Gezien de lopende onderhandelingen, lijkt het waarschijnlijk dat we de doelstelling gaan halen."
Lees meer over: Brussel , Meer verkiezingsnieuws , MR-Les Engagés , David Leisterh , Georges-Louis Bouchez